Sproeien met grondwater mag weer in Brabant.
Volledig scherm
Sproeien met grondwater mag weer in Brabant. © Bert Jansen

Grasland beregenen met grondwater onder voorwaarden toegestaan

OSS/UDEN/DEN BOSCH - Agrariërs en grondeigenaars mogen met onmiddellijke ingang hun grasland weer beregenen met grondwater, zij het onder voorwaarden. Dat hebben de Brabantse waterschappen vandaag besloten.

De vele regen van de afgelopen maanden en het vasthouden daarvan vulde het grondwater aan, maar door het drogere weer van de laatste weken ligt de droogte alweer op de loer. De grondwaterstanden zakken snel. Waterschappen blijven oproepen zuinig om te gaan met grondwater.

Elk jaar besluiten de waterschappen op 1 april of beregenen met grondwater is toegestaan. Alleen agrarische ondernemers en grondeigenaren met een bedrijfswaterplan mogen hun grasland besproeien met grondwater. Zij hebben maatregelen genomen om water te besparen en vast te houden en zij hebben een vergunning voor een grondwaterput.

Akkerbouwers mogen hun gewassen indien nodig wél beregenen met grondwater. Beregenen uit beken en sloten mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend en hangt ook af van de weersomstandigheden.