Volledig scherm
© Van Assendelft

Groei en bloei in Uden, dankzij Peelrandbreuk

UDEN - Natuurliefhebbers en wandelaars genieten al geruime tijd van de knuppelbrug in het Udense buitengebied. Het ruim 130 meter lange 'wandelpad op pootjes' is aangelegd om het hele jaar rond de natte wijstgronden met zijn bijzondere bloemen en planten te kunnen ervaren.

Op dit moment bloeien bijvoorbeeld de lisdodden, gele dotterbloemen en paarse paardenstaarten. 

Met dank aan de Peelrandbreuk die diep in de grond voor dit aparte natuurverschijnsel zorgt. Die breuk loopt van Uden tot aan Limburg en is zo bijzonder dat geprobeerd wordt om het als zogeheten geopark op de UNESCO-lijst te krijgen. Zes gemeenten die op en aan de breuk liggen zijn daar sinds 2016 al mee bezig, samen met de provincie en en waterschap Aa en Maas. Ook Limburg sluit zich nu aan. Vandaar de verbreding van de naam tot Geopark Peelhorst en Maasvallei. 

Woensdag wordt dat gevierd met een symposium in Deurne waar het laatste nieuws over de Peelrandbreuk met elkaar wordt gedeeld. De knuppelbrug is bereikbaar vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Schansweg, vlak voor De Pier. Het pad daar naar toe wordt nog iets verbeterd. Alles bij elkaar is het ommetje wijstgronden zo'n 2,5 kilometer lang.