Volledig scherm
Zelfs in het christelijke Zaltbommel werd afgelopen week de regenboogvlag gehesen. Uden moet niet achterblijven vindt de fractie GroenLinks. © Olaf Smit

GroenLinks Uden wil ook de regenboogvlag hijsen

UDEN - Ook Uden moet zo snel mogelijk een regenboogvlag aanschaffen en die per ommegaande hijsen om duidelijk te maken dat het een gemeente is voor alle burgers. Die oproep doet de fractie GroenLinks in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. De partij reageert daarmee op de huidige commotie rond de zogeheten Nashville-verklaring. 

Allerlei gemeenten, van Oss tot Zaltbommel, hebben afgelopen dagen de regenboogvlag in top gehesen om duidelijk te maken dat zij afstand nemen van de Nashville-verklaring. In dat document, door critici ook wel het ‘homhohaatmanifest’ genoemd, nemen gelovigen nadrukkelijk afstand van homoseksuele relaties. Onder andere SGP-voorman Kees van der Staaij ondertekende de verklaring en zorgde daarmee voor veel ophef. 

De Udense fractie van GroenLinks hoopt dat de gemeente met een eigen regenboogvlag  afstand neemt van de omstreden Nashville-verklaring  en uitdraagt dat iedereen in Uden zichzelf mag zijn, zonder identiteit of gevoelens te hoeven onderdrukken. Uden zou dan, net als veel andere gemeenten al doen, voortaan op 11 oktober - Nationale Coming Out Day - deze vlag kunnen hijsen.   

Normaliter antwoorden B en W binnen uiterlijk zes weken. Gezien de actualiteit vraagt GroenLinks om liefst onmiddellijk te reageren op het verzoek.