Volledig scherm
Tauros-dames zijn bezig een conflict op te lossen, in de Maashorst. © Reduit005 Bd

‘Grote grazers in de Maashorst krijgen nóg meer ruimte: en wij dan?’

Opinie,,Die grote grazers in de Maashorst hebben het maar goed. Zonder het zelf te beseffen zijn zij zo’n beetje de heersers van het gebied geworden. Daar hebben ze zelf niet om gevraagd, nee, dat hebben wij, mensen voor hen bedacht.” Dat schrijft Anita van den Bogaart uit Nistelrode  

Quote

Wij staan er helemaal niet op te wachten het pad te kruisen met die grazende kolossen

Want zij kunnen het gebied fijn begrazen, en dan hoeven wij er lekker niks meer aan te doen. Daarom krijgen de grazers steeds meer ruimte, zodat ze ongestoord al het ongewenste groen kunnen opeten. Nog niet zo lang geleden is hun begrazingsgebied al enorm uitgebreid. 

Gewone stervelingen

En nu komt er nog meer bij: de taurossen en exmoorpony’s kunnen voortaan ook de ecobruggen over de A50 over, en zo kunnen ze helemaal van Uden naar Herperduin sukkelen. Fijn voor hen en fijn voor de mensen van ARK Natuurontwikkeling. Maar hoe fijn is dat nou eigenlijk voor ons, gewone stervelingen, die óók graag door diezelfde Maashorst sukkelen? En die er helemaal niet op staan te wachten om hun pad te kruisen met die grazende kolossen?

Jarenlang

Ik hoor om me heen van mensen die jarenlang in de Maashorst fietsten of wandelden, maar er nu niet meer durven komen. En nu ook een groot gedeelte van het Slingerpad is geconfisqueerd vraag ik me af: hoe groot is het draagvlak eigenlijk onder de Maashorstbezoekers? Mogen wij meebeslissen over het gebied waarbinnen de taurossen, exmoors en wisenten zich begeven? Van mij mogen de grazers in een afgebakend gebied hun ding doen. Dat gebied mag dan ook nog best groot zijn. En als mensen er graag tussendoor lopen mag dat van mij ook. Maar geef mensen zelf de keuze. 

Quote

Laat kuddes maar op enkele plekken het fietspad oversteken

Afgeschermd

Zorg dat fietspaden worden afgeschermd van deze grazers en laat de kuddes op enkele plekken het fietspad kunnen oversteken. Zodat iedereen – écht iedereen- volop kan blijven genieten van dit prachtige gebied. Ik hoop dat ik straks weer over die brug over de A50 kan, veilig tussen afrasteringen door. 

Want nog een dingetje: hoe kan ik in hemelsnaam vijftig meter afstand houden op een pad dat veertig meter breed is...?

Anita van den Bogaart
Nistelrode