Volledig scherm
Vertegenwoordigers van de 10 partijen achter Leefgoed Veghel © BD

Handtekening onder contract voor nieuwe bestemming klooster Veghel

VEGHEL - De zusters Franciscanessen vinden dat er haast moet worden gemaakt met concrete toekomstplannen voor hun klooster. Dat bleek woensdag bij de ondertekening van de intentieverklaring voor Leefgoed Veghel, een project van tien organisaties om de leefbaarheid in het gebied rond het klooster te vergroten. 

Quote

Je moet opschieten, Coen

Provinciaal overste Gerda van Gogh van de Franciscanessen

De zuster willen het project Leefgoed Veghel zelf nog meemaken. ,,Je moet wel opschieten, Coen”, aldus de bloedserieuze boodschap van overste Gerda van Gogh. Haar opmerking was bestemd voor Coen Hendriks van vastgoedontwikkelaar Zenzo, één van de ondertekenende partijen. 

Voortvarendheid

Met de waarschuwing, in een voorlichtingsfilmpje, doelt de provinciaal overste van de nu nog 44 Franciscanessen in het klooster van Veghel op de snelheid van het uitvoeren van de plannen in het project Leefgoed Veghel. De gemiddelde leeftijd van de zusters is immers hoog, stelde Marieke van Grinsven, coördinator in het klooster in haar toespraak. ,,Daarom vragen we, specifiek ook aan de gemeente Meierijstad, om voortvarendheid.”

Het Kloosterkwartier moet een ‘huiskamer’ voor iedereen worden, een plek voor mensen om elkaar te ontmoeten. ,,Vanaf nu kunnen we met de uitwerking aan de slag", aldus Gerrit Hagoort van de gemeente. ,,We hebben daar ook de wijkbewoners en andere Veghelaren bij nodig.”

Eigentijds jasje

Hagoort: ,,De zusters hebben zo veel voor Veghel gedaan, we gaan hun gedachtegoed, gegoten in een eigentijds jasje, zorgvuldig in bewaring nemen.” De bedoeling is om de bestaande activiteiten op het gebied van onder meer wonen, werken en leren uit te breiden.

De partijen die de intentieovereenkomst woensdagmiddag ondertekenden zijn de gemeente Meierijstad, Z-Enzovoorts (samenwerking tussen Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en de Zusters Franciscanessen), BrabantZorg, BrabantWonen, ONS welzijn, GGZ Oost-Brabant, ROC de Leijgraaf, IBN, Labyrinth Zorg&Werk en Unik.