Volledig scherm
Jubilaris Harry Donjacour krijgt het KNMO-speldje opgestoken door burgemeester Kees van Rooij. © Franka Willems-Netten

Harry Donjacour gefeliciteerd met 70 jaar lidmaatschap Frisselstein

VEGHEL - Muziekvereniging Frisselstein kreeg zondag tijdens het Jubilarissenconcert in de Podiumzaal in CHV Noordkade groot applaus. Voor hun muziek, maar vooral voor hun jubilaris Harry Donjacour die maar liefst 70 jaar lid is van de muziekvereniging.

Burgemeester Kees van Rooij geeft het Groot Orkest een compliment voor hun spel. Hij staat midden in het publiek om jubilaris Harry Donjacour toe te spreken en het KNMO-speldje op te steken. “We doen als gemeente nooit tevergeefs een beroep op Frisselstein,” zegt hij. “Daarom kom ik vandaag graag. En hoe bijzonder is een lidmaatschap van 70 jaar. De meeste mensen hier in de zaal hebben die leeftijd niet eens!” Hij laat het publiek weten waarom de klarinettist zijn speldje verdient.

Donjacour was 57 jaar klarinettist bij het harmonieorkest en speelde dit jaar voor het laatst mee in EigenWijs, waarmee hij mede door zijn slechte zicht moest stoppen. Donjacour: “Fantastisch dat de burgemeester er was. Verrassend. Het is toch wel apart om 70 jaar lid te zijn.” En dan komt het gesprek meteen weer op muziek: “Wat is er goed gemusiceerd”, zegt hij wijzend op het Groot Orkest. “Een toporkest.”

Honderden luisteraars

Seniorenorkest EigenWijs verwelkomde vroeg in de middag zo’n 45 paren met een bijzonder huwelijksjubileum en meer dan tien jubilarissen van allerlei verenigingen uit Veghel en kerkdorpen. Terwijl EigenWijs speelt krijgen ze van Frisselstein wat te drinken aangeboden én gebak. Voor de vereniging een duur dagje, maar tegelijkertijd ook een gelegenheid om verschillende orkesten te presenteren. “Want een Slagwerkgroep of het Opstap Orkest krijgt niet zomaar honderden luisteraars als vanmiddag”, stelt Anne Marie Koevoets, die het jubileumconcert organiseert.

Presentator Kees Glorius houdt het publiek actief met weetjes en vragen over melodieën die terug te horen zijn in muziekstukken, want voor de jubilarissen is het een hele zit van 13.00 tot 16.30 uur. Hij vindt het publiek dan ook geweldig.

De muziekvereniging heeft zelf zeven jubilarissen. Naast Harry Donjacour onder meer Liesbeth Sloots die 40 jaar lid is. Bart van de Ven en oud-voorzitter en erelid Pieter van Deursen zijn 30 jaar lid. Zij werden door voorzitter Rik Driessen in het zonnetje gezet.