Volledig scherm
Havenstraat 9, het witte pand, wordt aangemerkt als gemeentelijk monument. © Google Street View

Havenstraat 9 wordt Veghels monument

VEGHEL - Het pand Havenstraat 9 in Veghel wordt een gemeentelijk monument. Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad volgt het advies op van Heemkundekring Vehchele en de Monumentencommissie.

Het witte woonhuis stamt uit 1785. Het pand is inmiddels wat ingezakt, maar was in het verleden een dubbele arbeiderswoning. Volgens de heemkundekring is het niet alleen vanwege de leeftijd van waarde, maar ook omdat het aangeeft hoe er in het verleden gewoond en gewerkt werd aan de haven. 

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.