Volledig scherm
Het pasgeboren wisentkalf in de Maashorst. © Marieke van Boxtel

'Heel klein, schattig en knuffelig’: tóch een wisentkalf in Maashorst

UDEN - Er is dan toch een wisentkalfje geboren in de Maashorst, het eerste van dit jaar. Het jonkie is vrijdagochtend voor het eerst gezien in het natuurgebied bij Uden. 

Volgers van de wisentenkudde verbaasden zich eind juli nog over het uitblijven van uitbreiding. In 2017 werden er vijf kalfjes geboren in de Maashorst en vorig jaar zes.

Onder Maashorstrangers circuleert een vrijdagochtend gemaakte foto van het nieuwe kalfje. Het piepjonge dier is volgens kenner Leo Linnartz vrijwel zeker donderdag of vrijdagochtend geboren: ,,De eerste uren oogt zo'n kalfje heel klein, schattig en knuffelig. Dat zie je ook op de foto.’’ 

Kudde trok zich terug

Volledig scherm
Het pasgeboren kalf met een volwassen wisent. © Marieke van Boxtel

Ook trok de kudde zich donderdag diep terug in een bos. Dit past volgens Linnartz bij de geboorte: ,,Wisenten willen dan niet gestoord worden. De hele kudde of een aantal dieren verdwijnt dan in het bos. Ze gebruiken zo’n geboorteplek vaker maar niet als ze er een keer gezien zijn. In dat geval zoeken ze voor de volgende bevalling een andere plek.’’
Het zomerkalf is het 22e dier in de kudde. Het is denkbaar dat er nog meer uitbreiding volgt dit kalenderjaar. Meestal worden wisentkalfjes geboren in het voorjaar vanaf eind mei, maar het gebeurt ook wel in nazomer of zelfs winter. Bij wisenten is aan het uiterlijk nauwelijks te zien of een dier drachtig is.