Volledig scherm
Gezellige drukte rond half drie op Plein 1969 in Heeswijk-Dinther. © Edith Verwegen/BD

Heeswijk en Dinther vieren samen feest op nieuw plein én op 50 jaar Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER - Vijftig jaar geleden, toen Heeswijk en Dinther nog twee gemeenten waren en Plein 1969 niet meer was dan een weiland. Het is niet eens zo heel ver terug, maar toch lijkt het of Heeswijk-Dinther altijd in één adem werden genoemd. Zondag werd er met een pleinfeest toch even stilgestaan bij vijftig jaar geleden.

Plein 1969 in Heeswijk-Dinther is zo oud als de voormalige gemeente Heeswijk-Dinther zelf. De samenvoeging van de twee dorpen ging het destijds niet zonder slag of stoot. Veel inwoners van Heeswijk en rasechte Dinthenaren zagen de samenkomst niet zitten. Toch ging het door. Van de commotie uit 1969 was in 1994 geen sprake. Toen, 25 jaar geleden inmiddels, hield Heeswijk-Dinther alweer op te bestaan en werd het samengevoegd met Nistelrode en Heesch tot Bernheze. 

Een hele geschiedenis en tijd om daar een keer aan terug te denken vonden ze bij Actief Burgerschap in Heeswijk-Dinther. Tel daarbij op dat het vernieuwde Plein 1969 na de grote metamorfose van eind vorig jaar nog steeds niet officieel heropend was en je hebt alle reden voor een feest.

Volledig scherm
Stichting Ranja zorgde voor vermaak voor de kinderen. © Edith Verwegen/BD

Zondagmiddag tegen half drie liep Plein 1969 al aardig vol met publiek. Kinderen konden bij stichting Ranja allerlei spelletjes doen of lekker springen op een van de luchtkussen. De meeste mensen namen plaats op het terras voor Halte 5 of op de stoeltjes voor het podium op het plein. Om daar, ,met het zonnetje op de bol, onder het genot van een drankje te kijken luisteren naar verschillende optredens. Burgemeester Marieke Moorman opende rond drie uur het vernieuwde Plein 1969 officieel. De festiviteiten duren zondag nog tot 22.00 uur.