Volledig scherm
De landarbeiders nemen een korte pauze bij de oude Deutz van Joep van den Berg uit Volkel. © Henny Bos

Heimwee naar vroegere tijden laat het harde handwerk van toen vergeten

BOEKEL - Menig oudere bezoeker van de Auwerwetse Oogstdag in Boekel, denkt met heimwee terug naar die ‘goeie en ouwe tijd’. ,,Het was gemoedelijk en tijd om gezellig met elkaar te buurten”, mijmert boer Frans (78) als hij die rokende en stampende maai- en dorsmachines bekijkt. ,,Het was wel hard werken met nooit vakantie.” 

Bedrijvigheid rondom het oogstveld, waarop de rijen gele gerst en rogge langzaam veranderen in een stekelige kale vlakte. Het geluid van ronkende machines met enorme wielaandrijvingen die het graan scheiden van de halmen overstemmen de muziek en het handgeklap van de klompendansers. De geur van gebakken hamburgers en brood hangt over het terrein, uitnodigend voor een eetpauze.

Bij binnenkomst staat de Deutz tractor uit 1935 van Joep van den Berg uit Volkel in volle glorie. Voor de leek wellicht een nogal oude roestbak, voor de kenner een lust voor het oog. ,,Het is de mooiste tractor uit de collectie. Hoe het gemaakt is, zo simpel met een mooi geluid", meldt de eigenaar trots.  Luidruchtig is het verderop waar de productie van een blok populierenhout tot een klomp gedemonstreerd wordt. Uiteindelijk wordt het resultaat als vogelnestje verkocht. 

Turfsteker

Bij de oude ambachten verkoopt Ad van Oordt uit Volkel niets van zijn spul. Rustig overziet hij zijn vijf kramen, waarop een paar duizend stuks handgereedschap van toen ligt uitgestald. Het kost wel drie uur werk om het uit te stallen. Daarnaast speelt de turfsteker Frans van de Weijden uit Deurne een deuntje op accordeon. ,,Voor mijn ontspanning om wat te doen te hebben. Mijn vader was één van de laatste turfstekers in de Peel.” 

Maria Erven (61) uit Veldhoven demonstreert het vergeten ambacht van de handwas. Bij haar rijdend museumpje vol gepropt met tiental oude wasapparaten borrelen de vroegere tijden als vanzelf omhoog.

Volledig scherm
Maria Erven uit Veldhoven toont hoe arbeidsintensief de was vroeger was. © Henny Bos
  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'