Volledig scherm
© ANP XTRA

Het ja-woord is daar: Uden en
Landerd willen samengaan

UDEN - Het is nu officieel: Uden en Landerd willen samen opgaan in een nieuwe Maashorstgemeente. De aangekondigde ‘verloving’ werd donderdagavond bijna gelijktijdig bekrachtigd door beide gemeenteraden. In Uden stemde de SP tegen, in Landerd was dat DS97. 

De Udense politiek maakte donderdagavond weinig woorden vuil aan het principebesluit voor de fusie met Landerd. Alleen Ruud Geerders van de fractie Gewoon Uden kraakte nog een kritische noot richting de collega’s in de buurgemeente. ,,Het wordt tijd dat de coalitie in Landerd  ondubbelzinnig afstand neemt van de vrijerij met Oss en de burgemeester daar", zei Geerders. ,,Landerd heeft ons al eens eerder in de steek gelaten.” 

Steun 

Burgemeester Henk Hellegers ging daar verder niet op in. Hij was blij met de steun van  alle fracties, met uitzondering van de SP die tegenstemde omdat volgens die partij de Udenaren vooraf onvoldoende gekend zijn in het besluit. 

De herindeling wordt nu verder uitgewerkt in een plan van aanpak. Als alle plussen en minnen op een rij staan en inwoners, ondernemers en clubs geraadpleegd zijn, wordt in februari volgend jaar het officiële besluit genomen.