Volledig scherm
De gedecoreerde brandweervrijwilligers in Uden. © Thomas Segers / Van Assendelft

Het regent nog maandenlang lintjes bij de brandweer

UDEN/NISTELRODE - Het regent komende maanden nog diverse keren lintjes op kazernes in de regio. Burgemeesters maken een inhaalslag omdat brandweervrijwilligers binnenkort niet meer vanzelf een koninklijke onderscheiding krijgen na 20 jaar dienst.

Burgemeester Marieke Moorman mocht zaterdag in Nistelrode vijf trouwe brandweermensen decoreren, collega Henk Hellegers te Uden liefst negen. Deze ‘buien’ blijken de opening van een lintjesregen die nog maanden gaat aanhouden. Tot aan Koningsdag 27 april worden bij veel brandweerposten in de regio koninklijke onderscheidingen overhandigd.

De aanleiding is een in brandweerkringen omstreden wijziging in het decoratiestelsel. Per 1 januari eindigt de regeling dat mensen bij de brandweer automatisch in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding als ze na meer dan twintig jaar afscheid nemen. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft hiertoe besloten. 

Een soort inhaalslag

Volledig scherm
Burgemeester Marieke Moorman temidden van de vijf gedecoreerden in Nistelrode. © Gemeente Bernheze

Veel burgemeesters zijn het niet eens met de verandering. In diverse veiligheidsregio's, ook in Brabant-Noord, is daarom een soort inhaalslag ingezet. Voor alle brandweervrijwilligers met 20 of meer dienstjaren is nú een lintje aangevraagd, los van de vraag of ze al afscheid nemen.
De operatie gaat voor de gehele Brandweer Brabant-Noord over vele tientallen lintjes. Het precieze totaal is niet te zeggen. Door het regiokorps is wel een interne lijst opgesteld met de namen van mensen die 20 jaar of langer in dienst zijn. De commandanten van de 39 posten moesten vervolgens polsen of de betrokkenen wel of niet in aanmerking willen komen voor een lintje. De onderscheidingen zijn vervolgens door de betrokken gemeenten aangevraagd, worden toegekend via de Kanselarij en pas bekend gemaakt bij de uitreiking. 

Gezocht naar gelegenheid 

Voor die uitreiking wordt in elk geval in Bernheze, Landerd, Meierijstad en Uden gezocht naar een gelegenheid per brandweerpost, bijvoorbeeld de jaarlijkse feestavond. Elders gebeurt dit op gemeentelijke niveau. De burgemeester van Zaltbommel bijvoorbeeld reikte zaterdag 15 lintjes uit, verdeeld over vier posten.