Volledig scherm
Met een speciale trailer werd informatie gegeven over de gebieden in de Maashorst waar honden wel los mogen lopen. © Janneke de Groot

Hondensnacks voor brave baasjes vallen goed op de Maashorst

OSS/UDEN - De eerste grote controle-actie op loslopende honden in natuurgebied de Maashorst zit erop. Geen verbalen, wel veel goede gesprekken en hondensnacks voor brave baasjes. Wat ook opviel: veel mensen weten niet waar honden wel los mogen lopen.  

Een flinke ploeg van verschillende boa’s, Maashorst Rangers, vrijwilligers, gemeente-ambtenaren en boswachters was zaterdag van 16.00 tot 19.30 uur op pad in de Maashorst. ,,Een unieke samenwerking”, aldus boswachter Janneke de Groot  die overwegend positieve reacties opleverde. 

Vanuit zes verschillende locaties in het natuurgebied - van Uden tot en met Herperduin - werd gesurveilleerd en werden recreanten aangesproken, met en zonder hond. ,,De mensen zonder hond, waren ook blij met deze actie, want loslopende honden zijn voor veel recreanten een ergernis”, aldus De Groot. 

Geen verbalen 

Vanwege het weer was het wat rustiger dan normaal. Er werden ongeveer 25 mensen aangesproken met zo’n 30 honden. Die kregen een brochure met info en kaartje van het gebied met alle locaties waar honden los mogen lopen. Wie zijn hond aan de lijn had kreeg als beloning een pakketje met hondensnacks. Er werden geen verbalen uitgedeeld want dat was niet de insteek van de actie. 

,,Wat wel opviel is dat sommige mensen niet wisten dat er losloopgebieden voor honden zijn”, meldt Janneke de Groot. ,,Er waren er bij die met de brochure in de hand daar meteen naar toe gingen.” Er zijn op dit moment zes van die terreinen, eind 2019 komen er nog drie bij.