Volledig scherm
Om de prullenbakken op het Foodcourt in Uden kun je niet heen. Toch is er sprake van veel zwerfafval op en om het terrein. © Philip van den Brand

Huisregels en meer controles tegen overlast op Foodcourt Uden

UDEN - Met speciale informatieborden met daarop de ‘huisregels’  en extra controles door politie en boa's wil Uden de overlast op en om het Foodcourt Uden bestrijden. Eind van dit jaar wordt bekeken of de aanpak werkt. 

Omwonenden klagen vanaf de opening van het Foodcourt op Uden-Noord over zwerfafval en (geluids)overlast van groepen jongeren die tot laat op het terrein rondhangen. Met duidelijke huisregels en extra controles wil Uden dat nu gaan aanpakken. 

Na de zomer gaat Uden borden neerzetten met de huisregels die gelden voor het terrein. ,,Dan kan er in elk geval geen discussie ontstaan over wat er wel of niet mag", zegt wethouder Maarten Prinssen. Uden bezint zich nog op de precieze, juridische formulering van de teksten op de zogenaamde artikel 461-borden. Naast de openingstijden wordt dat mogelijk iets van ‘Gebruik van geluidsapparatuur is niet toegestaan’ en ‘Dit terrein is buiten openingstijden van de restaurants alleen toegankelijk voor mensen die willen tanken bij TinQ’.

Politie en boa's gaan ook vaker controleren op het Foodcourt. ,,Die borden zijn nodig om beter te kunnen controleren", zegt Prinssen. ,,Het blijft lastig maar zo kunnen we in elk geval handhaven.” Omdat met name op de fietsroutes naar het Foodcourt sprake is van veel zwerfaval, gaat de gemeente extra zogeheten blikvangers plaatsen. Het eerste ‘vangnet’ staat al aan de Handwijzerstraat, later volgen er mogelijk meer. 

Eind van het jaar wordt bekeken of de extra maatregelen effect sorteren.