Volledig scherm
Lichtjes op oorlogsgraven, elders in het land. © Janet Nagtzaam

Hulp bij kaarsjes aansteken op oorlogsbegraafplaats in Uden

UDEN - Er hebben zich 25 mensen gemeld die op kerstavond komen helpen met het aansteken van kaarsjes op de oorlogsbegraafplaats in Uden. 

Quote

Niet alleen op 4 mei moeten we bij de oorlogs­slacht­of­fers stilstaan

Tanja Bovens Bunink

Initiatiefneemster Tanja Bovens Bunink verwacht dat er maandagavond nog meer mensen spontaan hulp aanbieden. ,,Toen we dit vorig jaar voor het eerst deden, waren er op kerstavond bijna honderd mensen.”

Op de begraafplaats aan het Pius X Plein zijn 701 Gemenebest graven van de Tweede Wereldoorlog, waarvan twee met een onbekende soldaat. Ook liggen er twee Poolse soldaten begraven. Bovens Bunink: ,,Mensen die willen helpen met het aansteken van de graflichtjes kunnen zich om 16.30 uur melden. Vanaf 17.00 gaan we aan de slag.” Opgeven kan nog via Facebook.

Holten

Het idee is van Dick Jansen uit Burgum. Hij begon in 2015 met het aansteken van kaarsjes op de oorlogsgraven in zijn woonplaats, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Uiteindelijk brandden er op kerstavond op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

Bovens Bunink wil er ook in Uden een traditie van maken. ,,Niet alleen op 4 mei moeten we bij de oorlogsslachtoffers stilstaan. Wanneer met kerstmis iedereen aan een ander denkt, mogen deze helden niet vergeten worden.”

Volgend jaar wil ze nieuwe graflichtjes gebruiken, die langer branden. Daarvoor is een doneeractie gestart.