Volledig scherm
PREMIUM
Het centrum van Schijndel werd compleet verwoest in de tijd van Operatie Market Garden. © archief Frans Govers

Ieder dorp zijn eigen verhaal van Operatie Market Garden

VEGHEL/SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Historicus dr. Frans Govers uit Uden is opnieuw in zijn archieven gedoken om verhalen uit de oorlog te zoeken die nog niet eerder zijn verteld. Ze zijn opgeschreven voor 33 scholen in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. 

De Koeveringse Molen, op het punt waar Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samensmelten, wordt niet meer herbouwd, zo werd deze week bekend. Na tien jaar zijn de plannen om de plat gebombardeerde molen terug te bouwen wegens geldgebrek van de baan. Is het toeval dat historicus Frans Govers uit Uden juist nú met nieuwe informatie komt over wat er zich afspeelde bij die molen in die heftige oorlogsdagen? Toen hij op verzoek van Cultuurkade educatie nogmaals in zijn archieven dook, herinnerde Govers zich een dagboek dat hij in de jaren tachtig gekregen had. ,,Het had al die jaren in mijn kast gestaan. Het speelt zich af in de september- en oktoberdagen in 1944. Het trok als een magneet aan me.”

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.