Het beregenen van de fruitbomen terwijl het 's nachts vriest, zorgt voor fraaie foto's.
Volledig scherm
Het beregenen van de fruitbomen terwijl het 's nachts vriest, zorgt voor fraaie foto's. © Van Assendelft Fotografie

IJspaleis in Zeeland ter bescherming van appels en peren

ZEELAND - Het is een prachtig gezicht: honderden fruitbomen aan de Korte Dijk in Zeeland, fraai ingepakt in het ijs. Maar voor fruitteler Harrie van den Elzen is het pure noodzaak om zijn oogst later dit jaar te redden. ,,Het is een gekkenhuis”, zegt de Zeelander na weer een doorwaakte vriesnacht tussen de fruitbomen.   

Voor de derde nacht op rij legde Harrie van den Elzen de sproeiers uit om de bloesem en vruchtbeginsels van zijn biologische appel- en perenbomen te beschermen tegen de vrieskou. Het jasje van ijs moet voorkomen dat zijn oogst kapot vriest. 

Bakjes waarschuwen voor vorst 

Van den Elzen heeft tussen de rijen fruitbomen op twee ‘klomphoogtes’ bakjes met water staan: op 30 cm en op 60 cm hoogte. ,,Als die bevriezen, dan weet ik dat ik aan de gang moet”, lacht de Zeelander. Helaas voor hem is dat geen kwestie van de slangen uitrollen, de kraan aanzetten en dan in bed kruipen. ,,Je moet de hele nacht rondlopen om alles te controleren”, zegt Van den Elzen. ,,Er gaat altijd wel iets mis.”  

Wachten tot ijs uit de boom valt 

Het is overigens niet de kou die de fruitbomen beschermt maar het stollingsproces zelf. Ook daarom moet Van den Elzen blijven sproeien  tot het ijs letterlijk uit de boom valt omdat het niet meer vriest of de zon schijnt. 

Dat is dan de tijd om dit soort mooie foto’s te maken en voor Harrie van den Elzen om wat verloren uurtjes slaap in te halen. En daarna maar weer eens luisteren wat de weerman voor komende nacht te melden heeft.