Volledig scherm
© Gemeente Meierijstad

In de ochtendspits iedere vijf minuten een bus naar Eindhoven

OSS/VEGHEL - Busreizigers die tussen Oss en Eindhoven reizen kunnen vanaf zondag 9 december gebruik maken van de nieuwe halte voor de snelbus bij Sint-Oedenrode van en naar  Eindhoven. Hier vertrekt met hoge frequentie, in de ochtendspits zelfs iedere vijf minuten, een snelbuslijn. 

Op 9 december gaan de nieuwe dienstregelingen 2019 van alle vervoerders in. De HOV-haltes in Sint-Oedenrode worden vanaf die dag aangedaan door de buslijn 157 (Eindhoven –Oss); lijn 305 (Eindhoven-Veghel-Uden-Heesch-Oss) en lijn 605 (Uden-Eindhoven). Reizigers kunnen hier indien nodig overstappen op snelbuslijnen 305 en 605, die zeven dagen per week gereden volgens een halfuur dienst. Doordeweeks in de gehele ochtend- en avondspits rijdt de bus ieder kwartier; en tussen 07.00 uur en 08.00 uur rijden de bussen zelfs bijna iedere 5 minuten richting Eindhoven. ,,Overstappen van de regulier buslijn op de snelbus kan in sommige gevallen aantrekkelijk zijn, dat is afhankelijk van de aansluiting die je hebt. De meerwaarde van de HOV-haltes is vooral dat de reistijd verkort wordt. Bovendien rijden er veel meer bussen per uur, dus reizigers hoeven minder lang te wachten. En we verwachten dat met de nieuwe carpoolplaats het aantrekkelijker wordt voor automobilisten om hun reis met het openbaar vervoer te vervolgen", stelt een woordvoerder van de gemeente. 

Bij elke halte is een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) beschikbaar; OV-reizigers krijgen via dit digitale scherm actuele informatie over verwachte aankomst - en vertrektijden en reisduur.

Het idee voor 'snelbushalte’ stamt al uit de tijd van voormalige gemeente Sint-Oedenrode en is verder ontwikkeld door de gemeente Meierijstad. Voor de totstandkoming van de HOV-halte werkte de gemeente samen met Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en Arriva.  

Carpoolplaats voor 70 auto’s

Nabij de HOV-haltes is aan de Noordelijke randweg ook een nieuwe carpoolplaats gemaakt die ruimte biedt aan 70 auto’s en 50 fietsen. Op het terrein zijn fietsrekken, overkappingen en een wachtruimte geplaatst. Het terrein wordt verlicht met door duurzame lampen met bewegingssensoren. Tussen de carpoolplaats en bushalte is een nieuw voetpad aangelegd.