Op deze plek in de Kloostertuin van de zusters Franciscanessen zijn twee woontorens van ieder tien woonlagen hoog gepland.  op de achtergrond links de kapel van de zusters, in het midden de Lambertuskerk en rechts nog net zichtbaar de congregatiekapel, die een tijd lang als moskee heeft gediend. Alle drie de gebouwen zijn van architect Pierre Cuijpers.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze plek in de Kloostertuin van de zusters Franciscanessen zijn twee woontorens van ieder tien woonlagen hoog gepland. op de achtergrond links de kapel van de zusters, in het midden de Lambertuskerk en rechts nog net zichtbaar de congregatiekapel, die een tijd lang als moskee heeft gediend. Alle drie de gebouwen zijn van architect Pierre Cuijpers. © Francesca Verwegen

In kloostertuin wonen tussen uitvaartbedrijf en kerkhof in: ‘Dat moet je wel willen’

VEGHEL  - Bouwen in de oase van rust van de kloostertuin. ,,Niet doen", zegt André Velthausz, gids, bestuurslid van de Lambertuskerk in Veghel en planoloog. Ook uitvaartondernemer Ton Claassen zet er vraagtekens bij. ,,Mensen wonen dan tussen een uitvaartbedrijf en een kerkhof in. Dat moet je wel willen.”

In de kloostertuin in Veghel staan honderd jaar oude platanen, naast de begraafplaats van de zusters Franciscanessen.
Volledig scherm
In de kloostertuin in Veghel staan honderd jaar oude platanen, naast de begraafplaats van de zusters Franciscanessen. © Kirsten Rietbergen

,,Als je de poort bij de achteringang binnengaat, dan ervaar je direct een enorme rust. Je hoort vogels, het ruisen van de bladeren, het is een groene long in een stedelijk gebied”, zegt André Velthausz. Vaak gaf hij rondleidingen in dit bijzondere stukje groen midden in Veghel, in de kloostertuin die nu nog afgesloten is voor publiek. ,,De tuin van de zusters draagt niet voor niets de status natuurobject , het maakt een wezenlijk onderdeel uit van de drie Rijksmonumenten van architect Pierre Cuypers: de Lambertuskerk, het klooster met de kapel en de congregatiekapel. Er staan platanen van meer dan honderd jaar oud, de tuin is perfect bijgehouden. Het is een uniek gebied, daar moet je met respect mee omgaan.”