Informatica-kei - 23 seconden voor Rubik's kubus - van Zwijsen College in landelijke finale

videoVEGHEL - Luc de Wit (17) is goed in het oplossen van ingewikkelde puzzels en een kei in informatica.  De leerling uit havo-vijf lukt het in 23 seconden een Rubik's kubus op te lossen. Zijn scores en vaardigheden zijn zo goed dat hij het Zwijsen College in Veghel binnenkort mag vertegenwoordigen in de landelijke Bever-wedstrijd voor informaticaleerlingen op de Universiteit in Utrecht. ,,De finale is op 2 zaterdag maart, tijdens carnaval. Maar dat vind ik niet erg. Aan zo'n wedstrijd doe je maar één keer in je leven mee.” 

De leerling uit Zijtaart zat vroeger al graag en vaak achter de computer, bijvoorbeeld om games als Minecraft en 7 Days to Die te spelen. ,,Spellen waarbij het draait om logisch beredeneren.” Drie jaar geleden begon hij zelf te programmeren. ,,Ik vind het een uitdaging om zelf bij te dragen aan de ontwikkeling van games.  En ik vind het ook leuk om ingewikkelde programmeerproblemen op te lossen.” Hij heeft zich daarnaast bekwaamd in het maken van websites.

Favoriete vak

Het zal niemand verbazen dat informatica Lucs favoriete vak is. ,,Veruit.” Hij koos voor het profiel Techniek & Gezondheid, volgend schooljaar wil hij starten op ROC de Leijgraaf. Hij heeft zich aangemeld voor een ict- opleiding waarin hij met name leert hoe je software ontwikkelt.  ..Misschien dat ik een later stadium nog naar het hbo ga. Maar ik wil eerst deze mbo-opleiding doen.”

Hoe bereidt Luc zich voor op de landelijke finale, zit hij de hele dag achter de computer? ,,Nee hoor", lacht hij. ,,Het is heel lastig om je erop voor te bereiden, eigenlijk kan dat niet. Het gaat straks vooral ook om inzicht.”

Volledig scherm
Luc de Wit doet mee aan de landelijke Bever-finale (informaticawedstrijd). Op de foto met docent Marc Craenen op het Zwijsencollege in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft