Volledig scherm
Thijs Hoefs, broer van de vorig jaar vermoorde Daan Hoefs uit Erp. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Justitie eist negen jaar cel voor doodschieten Erpenaar Daan Hoefs in Schijndel

UPDATEDEN BOSCH - Justitie heeft vrijdagochtend negen jaar cel geëist tegen Mark van S. voor het doodschieten van Daan Hoefs uit Erp. De eis is gebaseerd op doodslag. Het Openbaar Ministerie ziet onvoldoende bewijs voor moord, want er zijn te weinig aanwijzingen dat Van S. met voorbedachte rade te werk ging toen hij op 25 april 2018 in de Schijndelse Renate Rubinsteinstraat drie dodelijke kogels afvuurde de 26-jarige Erpenaar. 

Dat Van S. zich beroept op noodweer, vindt justitie onterecht. Op het moment van de confrontatie stond Hoefs niet met een pistool in zijn hand, dus hij had ook kunnen doorrijden of in de lucht kunnen schieten, aldus officier van justitie Ingrid Masselink. ,,Er waren genoeg andere keuzes te maken”. Ook het verweer dat Van S. ten prooi was gevallen aan ‘psychische overmacht’ houdt geen stand, betoogde Masselink. ,,Het gaat nogal ver om iemand meteen uit zijn schoenen te schieten.”

Bedreigingen

Aan de schietpartij in Schijndel ging een slepende ruzie tussen de twee vooraf. Die begon nadat Van S. in de zomer van 2016 twee keer 15 gram cocaine had weggebracht voor Hoefs, die de kost verdiende met het dealen van drugs. De twee kregen het aan de stok over geld, waarna Hoefs Van S. ging chanteren en bedreigen. Van S. raakte daar zo van in paniek, zo zei hij gisteren , dat hij op de 25e april 2018 achter zijn ‘kwelgeest’ aan ging en met een aangeschaft pistool drie kogels afvuurde op Hoefs. 

Volledig scherm
De politie zoekt in een Schijndelse vijver (vergeefs) naar het wapen waarmee Mark van S. op 25 april 2018 Daan Hoefs doodschoot. © Roel van der Aa
Quote

Mark is een hardwerken­de burger die geen vlieg kwaad doet, een zacht ei. Maar hij was doodsbang

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Mark van S.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers vindt dat Van S. ‘stante pede’ op vrije voeten moet worden gezet. ,,Het is te schandalig voor woorden hoe hij is afgeperst door de doorgesnoven crimineel Daan Hoefs”, aldus Kuijpers. ,,Mark is een hardwerkende burgerjongen die geen vlieg kwaad doet, een zacht ei. Maar hij was doodsbang. Ook zijn ouders zijn door een hel gegaan. Hij is naar de politie gegaan toen zijn auto was meegenomen door Hoefs en zijn vrienden, maar toen werd de ellende alleen maar groter.”

De rechtbank doet op 23 oktober uitspraak. In zijn laatste woord herhaalde Mark van S. dat hij 'graag had gezien dat het allemaal anders was gelopen'. ,,Maar ik was echt ten einde raad, de bedreigingen waren extreem. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk, elke knal op tv haalt bij mij akelige herinneringen op".

 1. Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen
  Bij de dorpspomp

  Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen

  Het sluiten en herbestemmen van een kerk. Voor veel ouderen, die zijn opgegroeid in de katholieke traditie, een gevoelig onderwerp. Toch is er geen ontkomen aan. Het dalende aantal kerkbezoekers en de hoge kosten voor het onderhoud van de oude gebouwen vragen om ingrijpende maatregelen. Met zorg en respect proberen kerkbesturen, gemeentes en bisdom een nieuwe invulling te vinden. Zoals in Heeswijk.
 2. De gevaren van een uitzwenkende ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt
  PREMIUM

  De gevaren van een uitzwenken­de ploeg: scholieren worden met neus op de feiten gedrukt

  BERNHEZE/OSS - Fietsers en landbouwvoertuigen vormen een gevaarlijke combinatie op de smalle polderwegen in Oss en omgeving. Elk jaar vallen er in Nederland een aantal doden en gewonden als gevolg van een ongeval met landbouwvoertuigen. In Oss en Bernheze willen ze daar een einde aan maken door scholieren, maar ook oudere mensen te laten ervaren hoe je als fietser moet omgaan met die enorme voertuigen.