Volledig scherm
Kaarsjes branden al dik voor vijf uur © P Vhout

Kaarsjes te snel aan op oorlogsbegraafplaats in Uden

UDEN - Een flinke groep Udenaren die mee wilde helpen met het aansteken van kaarsjes op de oorlogsbegraafplaats in Uden, kwam te laat.

De organisatie zou vanavond om half vijf verzamelen. Om vijf uur zou er een korte toespraak zijn van oud-burgemeester Coen Hehenkamp en daarna kon iedereen mee helpen om 701 kaarsjes aan te steken.

Maar meteen om half vijf hield Hehenkamp al zijn toespraak. Hij las een brief voor van een Canadees familielid van een in Uden begraven soldaat. De vrouw stuurde zestig euro mee omdat ze het initiatief hartverwarmend vindt. Na de toespraak zwermden de aanwezigen uit over de begraafplaats en om kwart voor vijf was bij elk graf een kaarsje aan. Tot vijf uur arriveerden nog mensen om te helpen. Zij reageerden teleurgesteld. Zowel ouderen als gezinnen met jonge kinderen hadden ook zo graag geholpen.

Hehenkamp bood zijn excuses aan. Dat hij zo vroeg zijn toespraak hield, was een misverstand. En over de kaarsjes zei hij: “Vorig jaar duurde het veel langer en waaiden steeds de kaarsjes weer uit. Nu ging het razend snel.”

Op de begraafplaats aan het Pius X Plein zijn 701 Gemenebest graven van de Tweede Wereldoorlog, waarvan twee met een onbekende soldaat. Ook liggen er twee Poolse soldaten begraven.

Op deze kerstavond branden inmiddels op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.