Volledig scherm
Het lijnenspel boven het parkeerterrein dat in de winter sfeervolle verlichting geeft. © Franka Willems-Netten

Kabels spannen voor kerstverlichting op CHV Noordkade

VEGHEL - De 2,5 km kabels zijn gespannen, vrijdag gaan de 2500(!) ledlampjes aan die CHV Noordkade op een bijzondere manier moeten gaan verlichten. En de kabels, die doen 's zomers ook weer dienst.

Volledig scherm
2500 meter prikkabel met 2500 ledlampen worden door werknemers van Bouwbedrijf van de Ven verwerkt. © Franka Willems-Netten

Stefan van de Ven van bouwbedrijf Van de Ven is erg benieuwd hoe het er uit gaat zien wat ze bedacht hebben. Al enige tijd zijn werknemers bij de gebouwen van CHV Noordkade en het parkeerterrein aan de kant van Phoenix Cultuur in de weer met hoogwerkers om prikkabels te spannen. Kijkers zien steeds duidelijker het lijnenspel dat er ontstaat.
,,We wilden iets aan kerstverlichting doen. We zagen de rechte lijnen van de gebouwen, waardoor het idee ontstond om met diagonale lijnen te gaan werken", vertelt Van de Ven en vervolgt:,,Een soort ruitvormen, wybertjes, dat idee. Het kan heel mooi zijn om die wybertjes van bovenaf terug te zien. Via een dronefilm of foto. Maar het kan ook nog tegenvallen", lacht Van de Ven. 
Uiteindelijk komt er 2,5 km aan prikkabel te hangen met 2500 ledlampen. Er is nog een tekort aan 500 lampen. Van de Ven zoekt bij de uitvoerder van de het project even een bevestiging of de lampen inderdaad op 6 december aan gaan en die knikt ja. 

Lampen blijven definitief hangen

Met gps kon op de centimeter nauwkeurig bekeken worden waar de kruispunten voor het lijnenspel tussen mast en gebouw moesten komen. ,, Het klinkt simpel in theorie, maar in de praktijk kost het flink wat uren. Voor kerstverlichting alleen is dat wel een hele investering." Daarom blijven de lampen definitief hangen.

 Omdat het niet het hele jaar kerst is, hebben ze ook aan een vervolgstap gedacht. ,,We halen dan bij de masten wat stenen weg en planten daar hop en daar laten we de natuur z'n gang gaan. Hop groeit snel omhoog. Op het parkeerterrein is er dan in de zomer vergroening met hopplanten en in de winter, als de bladeren zijn afvallen, kerstverlichting.”

Volledig scherm
Ook bij de ingang van Phoenix Cultuur kerstverlichting. © Franka Willems-Netten