Volledig scherm
De twee F-35's zoals ze te zien waren tijdens de Luchtmachtdagen op Volkel. Het linkse toestel, de F-001, was toen al kapot. © Hans van Alebeek

Kapotte F-35 na een maand op Volkel terug naar Amerika

VOLKEL - De kapotte F-35 die ruim een maand noodgedwongen op vliegbasis Volkel stond, vliegt volgens plan woensdagochtend terug naar Amerika. Het toestel kwam voor de Luchtmachtdagen, 14 en 15 juni op Volkel, maar moest noodgedwongen blijven vanwege stukken aan de motor. 

Vlak voor de Luchtmachtdagen kwamen de twee F-35's - de F-001 en de F-008 - onder grote belangstelling van vliegtuigspotters naar Volkel. Na de landing kwamen de motorproblemen bij de F-001 al aan het licht. Het toestel stond wel gewoon opgesteld tijdens de publieksdagen maar deed niet mee aan de demonstraties in de lucht. 

Onderdelen 

Pas nadat de F-008 in zijn eentje weer richting Amerika vertrok meldde de Luchtmacht dat de andere F-35 kapot was. Wat er precies aan de hand was met de motor, kan de woordvoerder van de vliegbasis Volkel niet zeggen. ,,Alles aan dit toestel is nieuw. Zo nieuw dat ook de aanvoer van de onderdelen lastiger was dan normaal”, zegt hij. Uit Amerika moesten technici overgevlogen worden om de reparatie uit te voeren. Ook de vlieger moet speciaal daarvoor overkomen van de vliegbasis Edwards. 

De F-001 heeft vorige week maandag een testvlucht gemaakt en is klaar voor de terugreis, aldus de woordvoerder. Dat dat nog anderhalve week heeft geduurd, heeft volgens hem vooral te maken met de beschikbaarheid van het tankvliegtuig dat de F-35 begeleidt op zijn  terugreis. 

De F-35 heeft al die tijd extra afgeschermd in een shelter op Volkel gestaan. ,,We hebben een paar kijkuurtjes georganiseerd voor het personeel op de basis zodat ze even om het toestel konden lopen. Dat werd wel gewaardeerd", aldus de woordvoerder. Volgens plan vertrekt de F-35 woensdagochtend tussen 9.30 en 10.30 uur vanaf Volkel.