Volledig scherm
Deze F-35, de F-008, deed wel mee aan het vliegprogramma tijdens de Luchtmachtdagen op Volkel. Het toestel is gisteren weer naar Amerika vertrokken. Het andere toestel, de F-001, staat nog steeds met stukken op de grond in Volkel. © ANP

Kapotte F-35 staat na Luchtmachtdagen nog steeds op Volkel

VideoVOLKEL - Een van de twee Nederlandse F-35's die meedeed aan de Luchtmachtdagen is met een technisch mankement achtergebleven op de vliegbasis Volkel. Er is een probleem met de motor en daarvoor moeten onderdelen uit Amerika worden overgevlogen. ,,Er wordt hard aan gewerkt maar het is niet te zeggen of de F-35 hier nog dagen of weken zal staan”, zegt woordvoerder André Bongers van de vliegbasis Volkel.    

Het gaat om de F-001 die samen met de F-008 donderdagavond met een dag vertraging op de vliegbasis Volkel landde. Het mankement werd direct na aankomst gesignaleerd. De twee F-35's waren bij de zogeheten static show op de grond gewoon voor het publiek te bewonderen. Alleen de F-008 deed mee aan de vliegshow, onder andere tijdens de Air Power Demo en in een triootje met een oude Spitfire en F-16.    

Overtocht 

De F-008 is maandagochtend volgens planning weer naar de vliegbasis Edwards in Amerika vertrokken, begeleid door een tankervliegtuig. Wanneer de F-001 de overtocht kan maken is nog niet te zeggen. ,,Liefst zo snel mogelijk", aldus woordvoerder Bongers. ,,In Amerika is een strak programma wat betreft opleiding en vluchten.”  Voor de reparatie is een ploeg technici in Volkel achtergebleven  die de F-35 repareren als de onderdelen gearriveerd zijn. ,,Er kan altijd iets kapot gaan bij een straaljager", zegt Bongers. ,,Het is heel toevallig dat het nu net gebeurt als ie in Nederland staat.” 

Bekijk hieronder de video over de F-35 op de Luchtmachtdagen in Volkel: