Volledig scherm
PREMIUM
Kasteel Heeswijk. © Van Assendelft

Kasteel Heeswijk: een prachtige en leerrijke middag vol Brabantse historie

HEESWIJK - Kasteel Heeswijk biedt een prachtige en leerrijke middag vol Brabantse historie. Ook zonder wifi.

Vreemd eigenlijk, dat we Kasteel Heeswijk nooit van binnen bekeken hebben, vindt ook de vriend waarmee ik op visite ga. Hij woont er nota bene maar een kwartiertje vandaan, blijkt als we ons stalen ros door de bosrijke omgeving langs de blauwgele luiken en deuren van boerderijen in de buurt jagen. Het zijn de heraldische kleuren van het kasteel, waarmee de historische erfenis in de omgeving voortleeft. Want dat het kasteel een centrale rol in de lokale geschiedenis inneemt, wordt snel duidelijk.

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.