Kermis in de hel en kermis in de optocht van Eerde

videoEERDE - Zon, regen, hagel, zon, het was kermis in de hel dinsdagmiddag boven Eerde. Maar ook op de grond waar de ‘Groote Optocht van Meierijstad’ door het dorp trok. Traditiegetrouw met heel veel jeugd uit de buurdorpen en bijbehorende decibellen op hun wagens.

Met 36 deelnemende groepen en wagens doet de stoet door ‘D’eerd’ de zelfgekozen naam van ‘Groote Optocht’ eer aan. ,,Bij elkaar goed voor zo’n 1800 deelnemers die we na afloop trakteren op een mooi pleinfeest in ons dorp", zegt Mark van de Meerakker net voordat de stoet van start gaat. 

Veel kleur en feest in de optocht van Eerde.
Volledig scherm
Veel kleur en feest in de optocht van Eerde. © Hans van Alebeek
De 'footmarkt' van Eerde.
Volledig scherm
De 'footmarkt' van Eerde. © Hans van Alebeek

De Oivers zetten de jeugd op een voetstuk en dat is te merken: werkelijk uit de hele regio zijn ze naar Eerde gekomen om op de laatste carnavalsdag nog één keer los te gaan. Venhorst, Beek en Donk, Boekel, Heeswijk-Dinther en Veghel, ze zijn er allemaal weer en hebben zin een feestje. 

Vertrouwd beeld in Eerde: met de hele groep achter de eigen kar aan, met een biertje en keiharde muziek aan.
Volledig scherm
Vertrouwd beeld in Eerde: met de hele groep achter de eigen kar aan, met een biertje en keiharde muziek aan. © Hans van Alebeek
Zonder alcohol maken deze jongeren er een gezellig 'roeifeestje' van.
Volledig scherm
Zonder alcohol maken deze jongeren er een gezellig 'roeifeestje' van. © Hans van Alebeek

Wat wagens betreft stelt het vaak niet veel voor. Meestal is het een versierde oplegger of kar die aan de achterzijde compleet is dichtgebouwd met een wand van geluidsboxen waar ongenadig harde muziek uit komt. De jongelui - in het blauw, oranje of tijgerprint - dansen of sjokken daar achteraan, oordoppen in en Keizerskroon-biertje (hoort ook bij Veghel) in de hand. Soms zijn het er een stuk of tien, soms een paar honderd, en allemaal hebben ze schik. Zo ook het publiek als ze decibellen in de Eerdse carnavalshel voor lief nemen. 

Een ritje in een echte achtbaan op de carnavalswagen van HZ uit Eerde. Topvermaak.
Volledig scherm
Een ritje in een echte achtbaan op de carnavalswagen van HZ uit Eerde. Topvermaak. © Hans van Alebeek

Maar daartussen valt ook nog genoeg te genieten. Bijvoorbeeld de ‘fleurige wagen’ van Jong en Oud uit Heeswijk-Dinther, de loopgroep Alice in Wonderland van de Lamknatsers , de grote wagen van de Promillikantjes uit Veghel of de smurfen die Gargamel hebben gevangen. Een spectatculaire topper komt uit Eerde zelf: HZ met een echte bobslee-achtbaan die buiten de kar om loopt. Durfallen kunnen een gratis ritje maken. Topvermaak in alle opzichten.

De smurfen hebben Gargamel gevangen.
Volledig scherm
De smurfen hebben Gargamel gevangen. © Hans van Alebeek

En intussen stuiteren de feestgroepen enthousiast naar de eindstreep terwijl van boven zon, regen en hagel elkaar afwisselen. Maar dat ‘deerd’ niemand, of zoals iedereen deze carnaval zingt ‘Dit is het momento’. 

Niet onbelangrijk: even de voorraad op de kar aanvullen.
Volledig scherm
Niet onbelangrijk: even de voorraad op de kar aanvullen. © Hans van Alebeek
De Promillikantjes uit Veghel zijn onder stoom.
Volledig scherm
De Promillikantjes uit Veghel zijn onder stoom. © Hans van Alebeek