Volledig scherm
© Getty Images

Kermis Loosbroek verhuist naar vroege voorjaar

LOOSBROEK - De kermis in Loosbroek verhuist naar het eerste weekend van april. Zo hoopt het dorp op een beter festijn dan voorheen, toen de kermis steeds in de bouwvak viel.

Met een formeel besluit hebben burgemeester en wethouders van Bernheze het nu officieel gemaakt. De draaimolen, de schiettent en de bosautootjes komen voortaan begin april naar Loosbroek. En als het aan het dorp ligt, komt er dan ook een rups of andere attractie uit de categorie 'familievermaak’ bij. Want het is de bedoeling dat de kermis wat gaat groeien door de verhuizing naar het vroege voorjaar.

De Loosbroekse kermis draaide voorheen altijd in het tweede weekend van  augustus. Dat was geen handige datum vanwege de zomervakantie en meer specifiek de bouwvak. Veel  zzp’ers en zelfstandigen pakken dan hun vakantie en dat tikt in Loosbroek aardig aan. Met als gevolg dat er weinig te verdienen viel voor de kermisexploitanten en weinig te beleven voor de kinderen van gezinnen die wél thuis waren.

Poging tot verbetering

,,Het was eigenlijk een beetje huilen met de pet op’’, vat Miriam van den Berg samen. De Loosbroekse, moeder en onderneemster, besloot vorig jaar een poging tot verbetering te wagen. Ze klampte bij de gemeente de juiste ambtenaar aan en kwam terecht in een overleg met de exploitanten.  Die trokken de agenda's en zo kwam het eerste weekend van april als nieuwe Loosbroekse kermistijd in beeld. Als het dat weekend Pasen in dan schuift de kermis op. 

Dit jaar draaien de attracties vanaf vrijdag 5 tot en met maandag 8 april. ,,Het is vrij  vroeg in het jaar‘’, erkent Van den Berg. ,,Maar het was natuurlijk kiezen of delen. In de gunstige maanden van mei tot en met september hebben die exploitanten hun agenda's al vol.’’ 

Horecazaken

Nu is het aan Loosbroek om er een beter feest van te maken, vindt Van den Berg. De kermisexploitanten komen, de lokale horecazaken moeten nu aansluiten met activiteiten. ,,En ik probeer zelf ook nog wel wat te organiseren.’’