Volledig scherm
Kermismeester Pascal Donkers (voorgrond) kijkt toe hoe burgemeester Hellegers het lint doorknipt. De kermis Uden is van start. Op de achtergrond kijkt kermiswethouder Gijs van Heeswijk toe. © Hans van Alebeek

Kermis Uden is begonnen, exploitanten loven de gemeente

UDEN - En de kermis Uden is los. Met het ouderwets doorknippen van een lintje gaf burgemeester Henk Hellegers vrijdagmiddag het startschot voor tien dagen vertier in en om het centrum. ,,Mega Kermis Uden doet zijn naam eer aan", aldus Atze Lubach, voorzitter van de BOVAK-kermisbond.  

Na het officiële gedeelte maakten Hellegers en de wethouders Gijs van Heeswijk en Ingrid Verkuijlen een rondje over de kermis. Hellegers waagde zich overigens niet aan een ritje in de helse Devils Rock, een van de vele snelle attracties op de kermis. 

Traditiegetrouw had de gemeente vooraf alle exploitanten uitgenodigd voor een officieuze aftrap en groepsfoto in de raadszaal van het gemeentehuis. Tientallen exploitanten waren van de partij. ,,Dat zegt iets over hoe welkom de mensen zich hier in Uden voelen", zei voorzitter Lubach. Die roemde de gemeente, de opvang en staanplaatsen in het sportpark en kermismeester Pascal Donkers. Die kreeg vanwege zijn inzet en verdiensten nog een ere-speldje van de Europese bond van Kermishouders.   

Volledig scherm
Groepsfoto met B en W en een groot deel van de kermisexploitanten. © Hans van Alebeek

In de diverse toespraken werd ‘dat kermisje ergens tussen Eindhoven en Breda’ ook nog genoemd maar iedereen in deze zaal was er van overtuigd dat Uden leuker en goedkoper is. Hellegers en kermiswethouder Van Heeswijk wensten iedereen veel succes (‘lekker veel geld verdienen’) en spraken de hoop uit dat het voor iedereen een heel mooie kermis wordt. 

Voor zaterdagmiddag wordt onweer en veel regen voorspeld maar volgens kermismeester Donkers lijkt dat in Uden mee te vallen. ,,We houden de situatie in elk geval van uur tot uur in de gaten", zegt hij. Het traditionele vuurwerk is afgelast omdat het te droog is. In plaats daarvan komt er een lichtshow. 

De kermis in Uden duurt tot en met zondag 28 juli. 

Volledig scherm
Kerismascotte Happy was natuurlijk ook van de partij. © Hans van Alebeek