Volledig scherm
Een kerstmarkt op de Noordkade in Veghel afgelopen jaar. © Thomas Segers

Keuzestress in kersttijd? Dit kun je allemaal gaan doen

UDEN/VEGHEL - Er is zoveel te doen aanloop naar Kerstmis. Van kerst met een knipoog tot momenten van bezinning. Om het makkelijk te maken hieronder vijf bijzondere evenementen en een greep uit nog veel meer.  

1. Een echte klassieker: De lampionnenoptocht bij de Kinderboerderij aan de Artillerieweg 3 in Uden. Op zaterdag 14 december om 17.30 uur voor kinderen, ouders en grootouders. De kerstman gaat voorop in de stoet,  gevolgd door Maria en Jozef en de ezel. Na terugkomst wordt de kerstverlichting ontstoken en de kerststal geopend. Het kerstplaatje is compleet als engelen kerstkransjes uitdelen en de warme chocomel en glühwein wordt ingeschonken. De toegang is gratis, lampionnen zijn ter plekke te koop voor 2,50 euro. 

2. Kerst met een knipoog: Komische vertellingen en Brabantse liedjes, je hoort ze bij het kerstoptreden van Kwartjesvolk op zondag 15 december om 14.00 uur in Eigen Herd in Uden. Geen vrome kerstmiddag, maar slappe klets, en humoristische liedjes van deze Brabantse troubadours. De titel van de show is: Alweer Kersmus! Met accordeon, trekzak, mandoline, banjo, wasbord en meer weten ze steeds weer te vermaken. Entree 6,50 euro.  

3. Een laatste kans in de kerk: De Willibrorduskerk in Heeswijk sluit per 1 januari voorgoed de deuren. Het kerstconcert van parochie Heilige Augustinus op 15 december met Koninklijke Fanfare Sint Willibrord is daarom een mooi moment voor mensen om dit kerkgebouw nog een keer binnen te gaan. Het fanfarekorps speelt nog éénmaal in de unieke entourage van de kerk de succesvolle nummers uit The Proms of Liberty. Zangers, combo en fanfarekorps komen onder leiding van dirigent Hans Thijssen hiervoor speciaal weer bij elkaar. Het concert is van 14.30 tot 15.30 uur, de entree is gratis.  

4. Landelijk en natuurlijk: Country liedjes in een kerstambiance met natuurlijke materialen. Tijdens Country meets Christmas op zondag 15 december in de Perekker in Boekel treedt Laura van den Elzen uit Gemert op. Laura werd tweede in de Duitse talentenshow ‘Deutschland sucht den Superstar’ en ze treedt op met haar vriend Mark Hoffmann en zus Amber. Cor Gijsbers uit Boekel heeft voor deze dag natuurlijke kerstdecoraties gemaakt, die aan het eind van de middag verloot worden. Geen kerstballen en kunststof materialen, alles komt uit de natuur. De Hardanger groep, vijf dames uit Boekel en Venhorst, laten zien hoe je met dit Noorse borduurwerk kerstdecoraties kunt maken.  Van 11.00 tot 16.00 uur. 

Volledig scherm
Kerstmarkt bij Huize Padua in Boekel. © Van Assendelft Fotografie

5. Zelf lekker meedoen: Op de kunstschaatsbaan 'Volkel op glad ijs’ kun je zelf kerstliedjes uit volle borst meezingen. Op woensdag 11 december 'verhuist’ de Volkelse liederentafel daar eenmalig naar de verwarmde horecatent in de voortuin van zorglocatie Sint Antonius aan de Capellerhof 60 te Volkel. Er liggen liederenbundels klaar voor iedereen die met de muzikanten mee wil zingen. De deuren gaan om 19.00 uur open, aanvang van de kerst-liederentafel om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Een greep uit wat er verder nog te doen is: 

* Het PieterBreughelHuis in Veghel biedt zondag 15 december een dag vol kerstactiviteiten aan. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er kerstlunch met producten van de Voedselbank. Na de middag kan men kerststukjes maken, is er muziek van ‘Ut gu nie van eiges’, vertelt René Hildesheim zijn alternatieve kerstverhaal, treedt Koffieleuten op en is er een Zingende Kerstboom. De entree is gratis.

* GGZ-instelling Huize Padua in Boekel houdt donderdag 12 december  van 18.00 - 21.00 uur een kerstmarkt. Met vuurkorven en winterse lekkerijen. In de kraampjes worden kerstdecoraties verkocht die door cliënten zijn gemaakt. De entree bedraagt 2 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

* De Looz Corswarem Hoeve in Heeswijk-Dinther houdt vrijdag 13 december voor een kerstmarkt met spullen die gemaakt zijn door clienten van de leer-werkboerderij. De hoeve ligt aan het Kasteel 3 in Heeswijk-Dinther, de markt is van 16.00 tot 20.00 uur.

*  Alle koren uit Loosbroek geven vrijdag 13 december acte de presence in de kerk van Loosbroek. Vanaf 18.30 uur is de kerk open en tijdens de inloop speelt Kamerorkest Oss. Daarna zingen musicalgroep Joy, het Gemengd Kerkkoor, Servanto, Simul Canto en La Orféon. De toegang is gratis. Naderhand is er koffie in De Wis met de verkoop van kerststukjes voor Roemenië.

* In De Hintel aan het Vlasven in Veghel houden De Leste Cent en Stichting Dichterbij op 14 december een kerstmarkt. Van 13.00 tot 17.00 uur.

* De kerstmarkt in De Stuik in Vorstenbosch kent standjes met lekkernijen en kerstdecoraties en er zijn optredens. Op zaterdag 14 december van 18.00 uur tot 21.30 uur. De entree is gratis.  

* Op 14 december is er om 18.00 uur een bijeenkomst bij de bijna 10 meter hoge wensboom op het kerkplein in Loosbroek. Er zijn gedichten, muziek, chocolademelk en glühwein en vuur. Mensen kunnen op houten schijfjes (verkrijgbaar bij De Wis en Dagwinkel) een wens of gedachte schrijven en in de boom hangen. Er staat een mand om houdbare producten in te leggen voor minderbedeelden. 

* In Nia Domo in Boekel geeft koor Alegria een kerstconcert op zondag 15 december. Onder leiding van dirigent Piet van der Sande worden liederen a capella gezongen, kan het publiek meezingen en zijn er optredens van solisten. Aanvang 14.00 uur begint, de toegang is gratis.

* De koren Vivace uit Heeswijk-Dinther en Forza Vocale uit Berlicum geven op zondag 22 december een kerstconcert in de Heeswijkse kerk. Aanvang 19.30 uur.

Volledig scherm
Kerstmarkt in de Stuik in Vorstenbosch afgelopen jaar. © Thomas Segers