Volledig scherm
Archieffoto van een huifbed © Marietherese Kierkels / pve

Kids Day: een feestdag voor gezonde en langdurig zieke kinderen

BOEKEL -  Voor het Boekelse stel Carlo en Marjon van Hout zijn het spannende  dagen. Op 1 september is het weer Kids Day, een evenement dat zieke en gezonde kinderen en leuke dag wil bezorgen. Voor het eerst trekken Carlo en Marjon de kar. 

 In hun huiskamer breek je je nek over de spullen. Tafels, stoelen, de bank, de vloer, alles is bedolven. Er is geen doorkomen aan. Op de vraag of ze aan het verhuizen zijn lacht Marjon van Hout: ,,Nee, we hebben onze zolder alvast leeggehaald. Dit zijn allemaal prijzen voor het Rad van Fortuin tijdens de Kids Day. Allemaal in de loop van het jaar verzameld.”

Quote

Als je ze ziet genieten krijg je daar een warm gevoel bij

Carlo van Hout, organisator Kidsday

Kids Day bestaat al veertien jaar. Ontstaan in Eindhoven voor gehandicapte en langdurig zieke kinderen, vond het via Veghel, Uden en Erp zijn weg naar Boekel waar het dit jaar alweer voor de vierde keer gehouden wordt op het evenemententerrein aan de Waterval.  Daar verrijst een grote tent met terras, springkussens en speeltoestellen.,,In principe zijn kinderen uit het hele land welkom, maar in de praktijk zijn de bezoekers vooral kinderen uit de wijde omtrek. Zelfs uit ziekenhuizen, die met hun begeleiders en familie op Kids Day afkomen. Vorig jaar inclusief begeleiders 750 man.” 

Ingerold

De twee zijn er eigenlijk bij toeval ingerold. Carlo is van de popfestivals: Festyland, Alle Remmen Los, Paaspop. ,,Wij doen daar alles wat buiten de ingang moet gebeuren. Parkeren, bewegwijzering, je kunt het zo gek niet noemen. En ook Plankenpop, een festival in Boekel op 30 augustus in de tent die er toch al stond voor Kids Day.  Zo is het voor ons eigenlijk begonnen, want we wilden ook weleens zien wat dat Kids Day inhield. We waren meteen verkocht.”

Benefietconcert

Enkele jaren geleden dreigde het evenement failliet te gaan. Carlo organiseerde een benefietconcert en kon na afloop melden dat het evenement gered was. En tweede hobbel die genomen moest worden was, dat vorig jaar het bestuur ermee stopte. ,,Voorzitter en oprichter Patrick Kweens had het te druk en zijn vrouw was ziek. Toen hij stopte, stopte ook de rest van het bestuur, vooral familieleden van hem. Toen hebben wij besloten de kar te gaan trekken", zeggen Carlo en Marjon. ,,Sommige mensen gaan drie weken naar Ibiza, wij besteden onze vrije tijd en onze vakantiedagen en een groot deel van ons vakantiegeld hieraan.” Ze hebben inmiddels nog enkele bestuursleden gevonden. 

'Festi-helden

,De opbrengsten van het parkeren bij Festyland,  Alle Remmen Los en Paaspop, gaan naar Kids Day. En we kennen uit die wereld zoveel vrijwilligers, dat we daar zonder problemen een beroep op kunnen doen.”  Met enige trots noemen ze de Festy-helden, zes verstandelijk beperkten die met twee begeleiders mee komen helpen. ,,Ze helpen bij het parkeren, bezorgen broodjes bij de vrijwilligers. Dat soort dingen. Als je ze ziet genieten krijg je daar een warm gevoel bij.”

K3-karaoke

De bezoekers aan Kids Day worden dit jaar onder meer onthaald op een roofvogelshow, springkussens,  rondlopende sprookjesfiguren, een K3-karaoke, schmincken, nagels lakken, knutselen en het al genoemde rad van fortuin. Als klap op de vuurpijl kunnen de bezoekers huifbed rijden, waarbij ze in een bed worden rondgereden op de rug van een paard.