Volledig scherm
Klaas Dijkhoff wordt gehuldigd als Knoergoeie Brabander. © Van Assendelft

Klaas Dijkhoff Knoergoeie Brabander, maar ziekjes eerder naar huis

UDEN - Klaas Dijkhoff is zaterdag tijdens de vierde en laatste pronkzitting van de Udense Knoerissen onderscheiden als Knoergoeie Brabander. 

Maar zo voelde de VVD-fractievoorzitter zich niet bepaald. Dijkhoff was al de hele week ziekjes maar kwam op karakter naar Uden om zijn onderscheiding en steek op te halen. Al vroeg ging hij daarna weer terug naar Breda. 

Solonaise 

In het bijzijn van veel oud-Knoergoeie Brabanders, onder wie Cor Swanenberg, Léon van Liebergen en Bavaria-man Peer Swinkels, kreeg Klaas Dijkhoff de versierselen uitgereikt door de prins en opper van de Knoerissen. Normaliter hebben die ‘oud-KGB’ers’ voorafgaande aan de zitting samen een gezellig etentje maar Dijkhoff moest die overslaan omdat hij zich de hele week al ziek voelde. ,,De eerste dag was het alsof ik carnaval had gevierd. Een dag later leek het alsof ik de optocht over mee heen had gehad", schetste hij zijn toestand in zijn ‘bedankbuut'.  

Dijkhoff was al ooit de ‘Slimste Mens van Nederland’ en ‘Best geklede politicus’. Met nog een eretitel op zak hoeft echter niemand bang te zijn dat hij langs zijn schoenen gaat lopen, zei hij. ,,Anders loop je met carnaval de solonaise", zei hij. ,,Ik ben maar een frikandel, maar wel een speciale.”   

Tekst leest door onder de foto. 

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff haakt in tijdens de Knoerissenwals. Rechts Knoerissenvoorzitter Walco van de Ven, links van hem Nelleke Swanenberg. © Hans van Alebeek

Grappig genoeg viel in de hele ceremonie niet één keer het woord VVD of Tweede Kamer. Veel meer ging het over zijn liefde voor PSV en carnaval. Met een knipoog naar de brexit adviseerde hij  de prime-minister ‘het zit Theresa ook niet May’ om zich slechts één week per jaar van Europa af te scheiden zoals Brabant ook doet tijdens carnaval. ,,De braxit", aldus Dijkhoff. 

Onder de klanken van ‘Het leven is goed in het Brabantse land’ ging Dijkhoff vervolgens af en zag hij nog een klein deel van de gezellige Knoerissenzitting. Rond tien uur vertrok hij met chauffeur weer richting Breda.  Jammer genoeg miste hij daardoor de confrontatie met tonprater Rob Scheepers - een goede vriend van Dijkhoff - die een paar scherpe grappen had voorbereid. En hoewel de stoel van Dijkhoff leeg was, kreeg hij die grappen alsnog over zich heen. ,,De lafbek", sneerde Scheepers alias ‘Frits Sprits’.   

  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'