Klimaatbuffer bij Kindpark Boekel zit in de grond

BOEKEL Het was uiteindelijk een karwei van niks: een grote kraan tilde de 2.500 kilogram wegende klimaatbuffer op en plaatste hem in nog geen tien minuten in een metersdiepe kuil naast het Boekelse Kindpark in aanbouw. 

De voorbereidingen duurden veel langer. Klokslag acht uur stond deze donderdagochtend een kraanwagen naast de school. De chauffeur overzag de situatie en gaf aan dat hij het niet aandurfde. Hij was bang dat de kraan zou wegzakken in het klapzand.  Hij vertrok onverrichter zake. Pas even na tienen arriveerde een lichtere kraan. De chauffeur van dat voertuig paste even af hoeveel ruimte hij had. Het zat er heel krap in. Toch werden de stempels uitgeschoven en werd de klimaatbuffer van 17 bij 4 bij 4 meter aan de takels bevestigd. 

Toeziend oog

Op de vier hoeken posteerden zich vier mannen om het gevaarte bij te sturen als het in de lucht hing. En toen ging het rap: onder het toeziend oog van schoolkinderen van de nabijgelegen basisschool Octopus werd de buizenconstructie opgetild en boven het gat gehangen. In een oogwenk stond hij op zijn plaats. Nu begint het afwerken. Stapels tempex lagen al klaar om de boel te isoleren. Vervolgens gaat er een dikke laag zand overheen en kraait er geen haan meer naar.  Volgens de fabrikant kunnen er gerust auto's op geparkeerd worden. Alleen bomen mogen er niet op, om,dat de wortels de buizenconstructie zouden kunnen vernielen.      

De klimaatbuffer hangt in de takels bij het Kindpark in aanbouw
Volledig scherm
De klimaatbuffer hangt in de takels bij het Kindpark in aanbouw © Kees Backx
  1. Het ene moment nog schoffelend in het groentehofke, het andere moment zwart-omrand op overlijdenspagina
    PREMIUM

    Het ene moment nog schoffe­lend in het groentehof­ke, het andere moment zwart-om­rand op overlij­dens­pa­gi­na

    OSS/UDEN/VEGHEL - Met de dag loopt het aantal coronaslachtoffers flink op. In Nederland, maar vooral toch in de noordoostelijke hoek van Brabant. Het virus heeft nu in bijna elk dorp of elke stad in deze regio een gezicht. Voor verdriet en waardig afscheid nemen is soms nauwelijks ruimte. Daarom een in memoriam voor onze bekende en minder bekende, maar vooral geliefde streekgenoten.