Volledig scherm
Het defintieve ontwerp voor het Ecodorp in Boekel, van de hand van architect Huub van Laarhoven uit Gilze. Het dorp wordt gebouwd in drie cirkels van elk tien woningen. © Huub van Laarhoven

Kunstenaars ontwerpen boomhutten voor Ecodorp Boekel

BOEKEL  Twee kunstenaars, Ben Raaijman uit Amsterdam en Jeroen Doorenweerd uit Tilburg, hebben op verzoek boomhutten ontworpen die bij het Boekelse Ecodorp moeten verrijzen.  Zij  dienen als onderdak voor eventuele logé's. 

 De daadwerkelijke start van de bouw van het Ecodorp staat gepland voor september, oktober. Deze week gaat de aanvraag voor de bouwvergunning naar de gemeente. Volgens ecodorpvoorzitter Ad Vlems heeft de commissaris van de koning, Wim van de Donk, beloofd het startschot te komen lossen. 

Quote

We hadden vijf hutten gepland in een rij bomen, maar die bomen blijken niet tot dit bestem­mings­plan te behoren

Ad Vlems, voorzitter Ecodorp

De dertig huizen van het Ecodorp worden, naar een ontwerp van architect Huub van Laarhoven uit Gilze, in drie cirkels gebouwd. De eerste tien zijn naar verwachting in maart klaar voor bewoning. Vanaf het begin van de plannen was er sprake van dat er ook boomhutten zouden komen om eventuele gasten tijdelijk onderdak te bieden. Probleem is alleen dat er in het Ecodorp geen bomen staan. 

Ad Vlems: ,,We hadden vijf hutten gepland in een rij bomen, maar die bomen blijken niet tot dit bestemmingsplan te behoren. Dus dat kon niet. Bij de gemeente kregen we toen de tip: zet ze dan vóór die bomenrij.”

Subsidie

Langzaamaan ontstond het idee om ze door kunstenaars te laten ontwerpen. ,,Veel mooier. En dan zouden we misschien kans maken op subsidie", zegt Vlems. Momenteel ligt er een subsidieaanvraag bij Kunstloc in Tilburg. 

Kunstenaar Ben Raaijman heeft zijn hut de vorm van een boom gegeven. In de stam van die ‘boom’ zijn de douche, een pantry en toilet gemaakt die bereikbaar zijn via een wenteltrap. Het terras boven op het dak geeft een vrij uitzicht over het ecodorp, de bomen, het bos en de weilanden erachter.

Volledig scherm
Kunstenaar Ben Raaijman ontwiep een boomhut voor bij het Boekelse Ecodorp © Ben Raaijman

De boomhut van Jeroen Doorenweerd lijkt uit de roestige, ijzerhoudende grond te komen die kenmerkend is voor de Peelrandbreuk.  Vandaar dat hij spreekt van een 'wijstwoning'. De rode kleur van de hut verwijst naar de roodkleurige Zandhoekse Loop die langs de hut stroomt.

Volledig scherm
Kunstenaar Jeroen Doorenweerd ontwiep deze 'wijstwoning' voor bij het Boekelse Ecodorp © Jeroen Doorenweerd

Het is de bedoeling dat sponsors van het Ecodorp gratis in de boomhutten mogen logeren.  Het Ecodorp heeft de afgelopen jaren door crowdfunding 425.000 euro bijeen gekregen. Mede dankzij financiering door het Groenfonds en de provincie is de rest van de benodigde zeven miljoen bijeengebracht.

Vastgoedvereniging

De noodwoningen van het Boekelse Ecodorp worden momenteel bewoond door 19 volwassenen en 8 kinderen.  Zij zijn allen lid van de bewonersvereniging die straks de huizen huurt van de vastgoedvereniging  Ecodorp.