Volledig scherm
PREMIUM
De noodwoningen en de 'paradijstuin' in het Ecodorp. © Van Assendelft

Lange neus naar critici Ecodorp: ‘Knap dat ze dit voor elkaar krijgen‘

BOEKEL - Niemand zei het hardop, maar inwendig zullen de Ecodorpers een lange neus hebben gemaakt in de richting van de tegenstanders en criticasters die het plan vanaf het begin niet zagen zitten. De afgelopen jaren kwam er namelijk vanuit Boekel, maar vooral vanuit de gemeenteraad flinke kritiek. Het CDA en de VVD gingen daarin voorop. Maar woensdag was het feest voor de bewoners van het Ecodorp omdat zij eigenaar werden van de grond waarop dertig woningen worden gebouwd.

Quote

Jullie hebben respect en bewonde­ring afgedwon­gen in Brussel, in Den Haag, bij de provincie en bij ons

Pierre Bos, burgemeester

Niemand ging er woensdag bij de overdracht van de grond echt op in. Maar burgemeester Pierre Bos liet zich wel ontvallen dat het zes jaar heeft geduurd. ,,Jullie hebben respect en bewondering afgedwongen in Brussel, in Den Haag, bij de provincie en bij ons", zei hij.

De aankoop van de grond, 1,4 hectare voor in totaal 1,08 miljoen, was niet mogelijk geweest zonder een lening van negen ton van het Nationaal Groenfonds. ,,Wij financieren projecten op het gebied van landschap, natuur en energietransitie die de banken niet willen of kunnen financieren. Daar past het Boekelse Ecodorp prima in", zegt investment manager Dick Bodeus van het Groenfonds. Hij spreekt van 'een mooi initiatief'.