Volledig scherm
© Getty Images

Leefgoed Veghel gaat telefoons voor ouderen inzamelen

VEGHEL - Het idee is simpel: vraag iedereen die nog een oude smartphone heeft liggen, deze in te leveren. Maak de ingeleverde mobieltjes gebruiksklaar en deel ze uit aan ouderen die nu verstoken van contact thuis in quarantaine of in verzorgingshuizen zitten. De inzameling in Veghel gaat per direct van start.

Leefgoed Veghel, een samenwerking tussen elf organisaties (waaronder Brabantzorg, BrabantWonen Ons Welzijn en GGZ Oost Brabant) heeft de actie bedacht om de corona-eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Leefgoed Veghel roept iedereen op om oude, maar nog wel bruikbare telefoons bij hen in te leveren. Lanthopus gaat deze samen met medewerkers van de Werkcarrousel in orde maken zodat deze ingezet kunnen gaan worden bij de ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen van Laverhof en BrabantZorg én via ONS welzijn bij de ouderen thuis. 

Schrijnend

Veel ouderen hebben geen smartphone. Ze kunnen met de telefoon die ze krijgen onder andere appen en skypen. Ouderenadviseur Esther de Bie: ,,Ik maak nu schrijnende situaties mee. Iedere vorm van contact met de buitenwereld is voor senioren een cadeautje. Ik ben blij met dit initiatief.”

Mensen kunnen hun overbodige smartphone inleveren bij het Klooster van de zusters Franciscanessen (Deken van Mierstraat 8, Veghel). Dat kan iedere werkdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. Er staat daarvoor een doos bij de receptie. In de weekenden en ’s avonds kan de smartphone ingeleverd worden bij Coen Hendriks, (Boerdonksedijk 23 a, Boerdonk), van Z-enzovoorts en één van de partners van Leefgoed, of bij Ron van Zelst aan de Frisselsteinstraat7 in Veghel.

Je krijgt ’m niet terug

Leefgoed vraagt mensen de telefoon mét oplader in te leveren. De telefoon zal niet retour komen na de coronacrisis. Dan zal namelijk gekeken worden of de telefoons ingezet kunnen worden voor andere maatschappelijke projecten. Wie een oude telefoon inlevert, is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van alle persoonlijke informatie. Dit kan het makkelijkst door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. 

Marko Schulten van Lanthopus, het bedrijf dat de telefoons gebruiksklaar gaat maken: ,,We hopen dat we op deze manier weer veel mensen in Veghel met hun naasten contact op kunnen laten nemen. Fijn dat we zo hiervoor onze technische kennis kunnen inzetten.” 

  1. Jacques Kop Jansen keert terug bij De Korfrakkers in Erp: ‘Kneden en bouwen aan nieuw team’

    Jacques Kop Jansen keert terug bij De Korfrak­kers in Erp: ‘Kneden en bouwen aan nieuw team’

    ERP - Hoewel het coronavirus ook De Korfrakkers volledig tot stilstand heeft gebracht, had de korfbalvereniging uit Erp afgelopen week toch goed nieuws te melden. Na twee jaar afwezigheid keert trainer Jacques Kop Jansen komend seizoen terug bij de club waarmee hij van 2013 tot 2018 een keer Nederland kampioen op het veld werd en vier nationale titels in de zaal veroverde. ,,Ik wil weer gaan kneden en bouwen aan een nieuw team”, zegt hij.