Het Fioretti College in Veghel, toen de school nog open was
Volledig scherm
Het Fioretti College in Veghel, toen de school nog open was © Van Assendelft Fotografie

Leerlingen denken ten onrechte dat ze nu al over zijn naar volgend jaar

VEGHEL - Op Instagram gaat het bericht rond dat leerlingen van het middelbaar onderwijs die er nu goed voor staan, automatisch over gaan naar het volgend jaar. Anita O’Connor, algemeen directeur voortgezet onderwijs Veghel, heeft ouders vrijdagavond laten weten dat dat niet klopt. 

De scholen zijn dicht vanwege de coronacrisis, de meeste leerlingen volgen onderwijs op afstand. O’Connor, in een mail aan de ouders: ,,Het is helaas NIET zo dat alle leerlingen van wie de resultaten zodanig zijn dat ze op dit moment bevorderd zouden worden naar het volgende leerjaar ook zeker overgaan. Op dit moment worden met de scholen in onze regio én in onze vereniging OMO, waartoe 34 scholen behoren, alle mogelijke scenario’s onderzocht. Dit is één van de mogelijke scenario’s. Daarom hebben mentoren van het Zwijsen College (in de planning doen de mentoren van het Fioretti College dit op een later moment) contact opgenomen met leerlingen die nu een dusdanig onvoldoende rapport hebben dat dat met deze leerlingen en hun ouders/verzorgers besproken moest worden. Het doel was om samen te bespreken wat voor deze leerlingen de beste plek is volgend schooljaar gezien het feit dat ons onderwijs op dit moment toch een bijzondere vorm heeft.”

Landelijk advies

En ze vervolgt: ,,Dat wil niet zeggen dat alle andere leerlingen nu per definitie over zijn. We verwachten dat er een landelijk advies komt met betrekking tot de bevordering van leerlingen net zoals er adviezen en richtlijnen zijn gekomen van de minister betreffende de eindexamens. Omdat die natuurlijk prioriteit hadden, is alle aandacht daar eerst naar uitgegaan. Bovendien weten we nog niet of de scholen langer dicht blijven of dat we over een aantal weken weer allemaal naar school kunnen.”

O’Connor stelt verder dat ze de onrust die is ontstaan, betreurt.