‘Waar wil je het over hebben?’ is de vraag bij deze tafel in theater Markant in Uden.
Volledig scherm
‘Waar wil je het over hebben?’ is de vraag bij deze tafel in theater Markant in Uden. © Van Assendelft

Maashorst-festival ontpopt zich als een grote ideeënbus

UDEN - Aan ideeën geen gebrek maandag tijdens het Maashorst-festival. Inwoners van Uden en Landerd grepen de kans in theater Markant om hun punt te maken over de toekomstige gemeente.

Elektrische blazers jagen voor de deur van theater Markant een groene en gele slang de lucht in. De attente passant herkent de huiskleuren van de nieuwe gemeente Maashorst. Maar heeft geen flauw idee wat zich binnen afspeelt.

Het Maashorst-festival dus. Waar de gemeenten Uden en Landerd vooral graag willen horen van inwoners wat ze voor wensen hebben over de beoogde fusiegemeente. Zullen die de hitte wel willen trotseren, was de brandende vraag. En ja, dat valt reuze mee.

Vleermuizen

Veel inwoners togen naar Markant om daar hun punt te maken. Ze komen beslagen ten ijs, sommige met wel tien actiepunten. Beter openbaar vervoer in de dorpen bijvoorbeeld, vol gaan voor het Brabantse natuurnetwerk, seniorenwoningen in de kernen, een winterverblijf voor vleermuizen! Om maar wat te noemen.

Vele tientallen inwoners schuiven aan aan ronde tafels, met elk een ander thema. Zoals duurzaamheid, buitengebied, dienstverlening gemeente en vitale kernen.

Herkenbare kritiek klinkt op het functioneren van de gemeente. Tuurlijk bereikbaarheid. En of ze niet een vaste contactpersoon kunnen krijgen. En een tip: een receptioniste/telefoniste zou eigenlijk geen neventaken moeten verrichten.

Quote

Het is een uitdaging dat een klein dorp als Reek straks goed zichtbaar is

Tonny de Louw, Dorpsontwikkeling Reek

Bij tafel 7 (leefbaar buitengebied) gaat het over drugsoverlast en de opmars van kleine bedrijventerreintjes. En of je een voedselbos mag aanleggen? Een ander is gefrustreerd door stroperige ambtenaren. Hij heeft een idee voor energie-opslag in lege stallen.

Aan een wand geven inwoners op vellen papier aan met gele en blauwe stickers, wat ze koesteren aan hun dorp en wat beter kan. Bij Odiliapeel en Volkel blijft het deze middag lang stil. Uden scoort een plus op gezelligheid maar Zeeland behoeft een dorpsraad.

Een wens vanuit de Zeelandse basisschool de Wizzert gaat in elk geval al in vervulling. Burgemeester Marnix Bakermans belooft dat de nieuwe gemeente een kinderraad krijgt en een kinderburgemeester.

In Foyer Oost spreekt Tonny de Louw vanaf een beeldscherm bezoekers van de expositie toe. ,,Het is een uitdaging dat een klein dorp als Reek straks goed zichtbaar is.” Hier wordt onder meer stil gestaan bij aandacht voor de kleine kernen.

Quote

Identiteit is iets wat je met elkaar maakt. We moeten er vooral met elkaar mee spelen

Gerard Rooijakkers, ex-hoogleraar

Wildvreemde mensen worden uitgenodigd samen een maffe Polaroid-kiek te laten maken. Storm loopt het niet. De hoek om kunnen mensen een wens op een bord plakken. Kleinere kavels op Park Maashorst bijvoorbeeld, of graffiti aanpakken.

Het festival moest ook leuk zijn. Leerlingen van dance & balletschool Chantal van de Water zetten hun beste beentje voor. Blaaskapel de Rogbloazers en de Udense Big Band zorgen voor sfeer. Maar animo om te ontsnappen uit de raadzaal of een potje straatvoetbal is er amper.

Over identiteit van de dorpen hoeft niemand zich zorgen te maken, zo stelde cultuurhistoricus Gerard Rooijackers met zijn betoog in de grote, vrij lege zaal. ,,Ik heb één tip. Identiteit is iets wat je met elkaar maakt. We moeten er vooral met elkaar mee spelen.”