Voor Gerard Rooijakkers mocht beginnen,  werden bezoekers uitgenodigd op het podium om met een wildvreemde een onvergetelijk plaatje te schieten.
Volledig scherm
Voor Gerard Rooijakkers mocht beginnen, werden bezoekers uitgenodigd op het podium om met een wildvreemde een onvergetelijk plaatje te schieten. © Maarten van de Rakt

‘Maashorst moet vooral spelen met de eigen identiteit’, zegt de professor

UDEN - ,,Ik heb één tip”, zo merkt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers op tijdens het Maashorst-festival. ,,Identiteit is iets wat je met elkaar maakt. We moeten er vooral met elkaar mee spelen.”

Zo besluit hij maandagavond voor een kleine groep luisteraars zijn boeiende betoog over identiteit van dorpen en gemeente. Natuurlijk verandert er door een fusie niets aan de identiteit van de dorpen, stelde Rooijakkers iedereen gerust. Maar hij maakte duidelijk dat identiteit veranderlijk is.

Hij greep terug op de historie, toen Uden deel uitmaakte van het Land van Ravenstein.  ,,Toen had Uden een sterke identiteit. Uden was buitenland. Veghel was pas later van belang. Handel was de grote rivaal met een enorme concurrentie tussen de Maria’s. De economie draaide op buitenlands toerisme.” 

,,De identiteit van dorpen was opgehangen aan patroonheiligen. Nu refereert niemand meer aan religie, of devotie, als je het hebt over identiteit. Dat is compleet uit het collectief bewustzijn verdreven. Nu heeft de Maashorst zo'n grote autonome waarde dat we ons ermee identificeren”, sprak de oud-hoogleraar, die zich ook Knoergoeie Brabander mag noemen.

Rooijakkers maakte duidelijk dat identiteit niet alleen in het hoofd en hart zit, maar ook in de manier waarop  buitenstaanders en bestuurders die opleggen. Zoals met Agrifood Capital.