Volledig scherm
© ANP

MAC Bedaf mag toch crossen, Odiliapeel komt in verzet

ODILIAPEEL - Motorcrossclub MAC Bedaf mag de komende tien jaar toch crossen op het circuit bij de vliegbasis Volkel. De ommezwaai van de gemeente Uden zorgt voor verzet in Odiliapeel waar 700 ‘nee-folders’ zijn uitgedeeld. 

Het besluit kwam als een koude douche. Een groot deel van 2018 dachten Henk en Sjan Opsteen uit Odiliapeel dat het na ‘26 jaar ellende’ eindelijk afgelopen was met het (illegaal) crossen tegenover hun huis aan de Rouwstraat. 

Ommezwaai 

Tot ver in augustus waren burgemeester en wethouders nog faliekant tegen het circuit. Na politieke druk vanuit de raad om iets voor de motorcrossers te doen, maakte het college een ommezwaai van 180 graden. Op 15 november viel het besluit dat MAC Bedaf nog tien jaar mag crossen aan de Scheiweg, pal tegen de vliegbasis. 

,,Mijn Kerstmis is behoorlijk verpest”, zegt Sjan Opsteen. ,,Ik ben er behoorlijk ziek van.” Haar man Henk Opsteen begrijpt er helemaal niks van. ,,Ik ben hier 26 jaar geleden komen wonen, maar als ik geweten had wat voor shit dat allemaal zou opleveren, had ik het nooit gedaan”, zegt hij boos. 

De herrie van de F-16's en de N264 voor zijn deur neemt hij voor lief - ‘die lagen er immers al’- maar tegen het lawaai van de crossers heeft hij al die tijd gestreden. ,,De gemeente deed nooit iets, ik kon bellen wat ik wilde als er weer illegaal gecrost werd”, zegt hij. ,,En dan nemen ze ineens dit besluit. Ongelooflijk.”

Gesprek 

De gemeente Uden laat desgevraagd weten dat tijdens ‘een constructief  gesprek’ met Defensie de grootste bezwaren tegen crossen bij de vliegbasis zijn weggenomen. Het mag wettelijk gezien net geen acht uur per week (7.59 uur), vier uur op woensdag- en vier uur op zaterdagmiddag. Bij het goede nieuws voor de ongeveer 70 crossers van MAC Bedaf heeft Uden volgens eigen zeggen alles gewikt en gewogen: van een ‘aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ tot het ‘sportbeleid van de gemeente’.    

Deze folder is afgelopen weekeinde in 700 Peelse brievenbussen gestopt.
Volledig scherm
Deze folder is afgelopen weekeinde in 700 Peelse brievenbussen gestopt. © Jan Selten

Dorpsgenoot Jan Selten - oud-schilder in ruste - staat letterlijk en figuurlijk iets verder af van de kwestie maar is nu in de bres gesprongen. Op eigen initiatief en kosten heeft hij een kleurenfolder laten maken die afgelopen weekeinde bij 700 adressen in Odiliapeel in de bus is gestopt. De boodschap: ‘Crossen? Geweldig, maar NIET in onze voortuin.” Met daarbij een kaartje waaruit blijkt dat het crossterrein hemelsbreed amper een kilometer van de dorpskern van Odiliapeel ligt. 

Selten en Opsteen gaan het besluit van de gemeente Uden juridisch aanvechten. Bezwaren moeten uiterlijk 21 december bij de gemeente zijn, dus maken ze haast. Tot dusver heeft hun actie al veel steun gekregen: zo’n 125 mensen zijn tegen en een kleine groep steunt het alternatief om de crossers een proeftijd van een jaar te gunnen en dan pas een besluit te nemen. ,,Dan kan iedereen zelf ontdekken wat het voor lawaai oplevert, of het meevalt of niet”, zegt Selten. 

Graag rust 

,,We zijn blij met alle steun”, zeggen Sjan en Henk Opsteen die jarenlang het gevoel hebben gehad dat ze als enige tegen de bierkaai vochten. Met zelfs bedreigingen, intimidaties en vervelende telefoontjes tot gevolg. ,,We staan niet alleen, dat is een goed gevoel”, zeggen ze. 

Eind deze week willen ze alle bezwaren aan de gemeente overhandigen. Jan Selten overweegt nog om dat te doen met het continue geluid van crossmotoren op de achtergrond. ,,Want dat horen ze wat het echt betekent”, zegt hij. Voor de familie Opsteen zou het al heel wat zijn als  de crossmotoren alleen doordeweeks rijden. ,,Laat ze dat maar doen. Maar geef ons alsjeblieft wat rust op zaterdag en zondag”, zeggen ze.