Magneetvisser vindt granaat en neemt deze mee naar huis, 50 tot 60 woningen in Veghel ontruimd

update + videoVEGHEL - Een magneetvisser die in het water een granaat had gevonden, nam deze mee naar zijn huis aan de Parkietendonk in Veghel. De granaat bleek dusdanig instabiel dat de politie dinsdagavond rond 22.30 uur alle woningen binnen een cirkel van 100 meter heeft ontruimd. De EOD kwam ter plaatse en bracht het explosief naar een veiligere plek om onschadelijk te maken. Rond 23.30 uur konden omwonenden weer terug naar hun woning.

De politie ontruimde woningen in de Parkietendonk, Sterndonk en Fazantendreef in Veghel om alle risico's voor omwonenden uit te sluiten. Het ging om vijftig tot zestig woningen. Volgens de politie verliep deze operatie zonder problemen. Bewoners werden opgevangen in de naburige sporthal of konden zelf naar vrienden of familie gaan. 

Volledig scherm
Magneetvisser neemt granaat mee naar huis in Veghel. © Sander van Gils

In de voortuin

De magneetvisser belde zelf de politie, nadat duidelijk werd dat de granaat op scherp stond. Die adviseerde hem om het explosief in de voortuin te leggen. Vervolgens belde hij ook bij zijn directe buurman aan. 

,,Hij vertelde dat hij hem thuis had schoongemaakt", meldt buurman Henri Demarteau, terwijl hij zijn dochtertje op de arm heeft. ,,Op het moment dat duidelijk werd dat het ding echt gevaarlijk was, heeft hij de politie gewaarschuwd.”

De sfeer onder de buurtbewoners tijdens de ontruiming was gelaten. ,,Als een agent aanbelt, sta je toch wel even te kijken", vertelt Koen Spanjers die met zijn gezin met twee kinderen naar zijn ouders is gegaan. ,,We hadden nog even de hoop dat de kinderen wel weer in slaap zouden vallen, maar ja. Zij vinden het toch wel spannend.”

Schoonmaken in cola

Bij café De Stapperij naast de sporthal was de sfeer bijna vrolijk te noemen. Binnen zaten zo'n 125 mensen en ook buiten hingen wat groepjes mensen rond. Kinderen kregen van agenten een knuffelbeer voor de schrik. 

Mariska Wuytenburg stond op het punt naar bed te gaan, toen duidelijk werd dat zij en haar man hun huis moesten verlaten. ,,Vlak daarvoor had ik de man die de granaat heeft opgevist nog gesproken toen ik mijn hond uitliet. Hij vertelde dat hij hem had gevonden in de Zuid-Willemsvaart, thuis had schoongemaakt en in een pot cola had gelegd.”

Volledig scherm
Buurtbewoners worden opgevangen bij café De Stapperij naast de sporthal in Veghel. © Sander van Gils

Magneetvissen

Magneetvissers gebruiken een lange lijn met daaraan een zeer krachtige magneet om vanaf de oever of brug voorwerpen op te vissen. Meestal vissen ze met een magneet een roestige fiets of verloren geraakt gereedschap op. Op diverse plekken in Oost-Brabant is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten en daarbij is munitie verschoten die niet allemaal is ontploft. Ook na 75 jaar wordt er in Brabant nog regelmatig instabiele munitie aangetroffen die nog kunnen exploderen.

De politie adviseert om bij het aantreffen van een dergelijk object afstand te bewaren, hulpdiensten te bellen en van het voorwerp af te blijven.