Volledig scherm
Het programmaboekje voor het nieuwe seizoen van theater Markant in Uden. © Markant

Markant Uden investeert in verdere groei met tribune voor kleine zaal

UDEN - Theater Markant in Uden blijft groeien. Dit seizoen denkt het theater uit te komen op zo’n 47.500 bezoekers, bijna 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Met een nieuwe tribune voor de kleine zaal en nog meer voorstellingen in 2019/2020 hoopt het theater de stijgende lijn vast te houden. 

Woensdagavond gaf directeur Jan Wouda voor een volle zaal in Markant een kleine preview op het nieuwe seizoen. Het belangrijkste nieuws daarbij was de aanschaf van een nieuwe zittribune voor de kleine zaal. ,,Een investering van zo’n 1,5 ton maar volgens ons zeker de moeite waard”, zegt Wouda. 

200 stoelen 

Voor de wat kleinere producties werd afgelopen twee jaar steeds de evenementenzaal omgetoverd tot kleine zaal voor ruim 100 bezoekers. Het opbouwen en afbreken alleen kostte echter steeds een dag. Met de verplaatsbare en inschuifbare tribune - goed voor 200 comfortabele stoelen - is die ellende voorbij. ,,Het voordeel daarvan is dat we ook iets grotere producties in de kleine zaal kunnen programmeren”, zegt Wouda. ,,Maar ook voor congressen en symposia is de tribune een aanwinst.”  

Wouda kijkt tevreden terug op het theaterseizoen dat bijna afgelopen is. Het theater is afgelopen jaren steeds meer voorstellingen gaan programmeren en dat betaalt zich uit, aldus de directeur. Waren het er vroeger zo’n 125, afgelopen seizoen stond de teller op 160 producties en voor het seizoen 2019/2020 denkt Wouda op zo’n 175 voorstellingen uit te komen. ,,Aan die groei zit inderdaad een grens maar ik weet nog niet of we die bereikt hebben”, zegt hij. 

Volledig scherm
The Osmond Brothers treden komend seizoen op in Markant in Uden. © Markant

The Osmond Brothers 

Voor komend seizoen heeft Markant opvallend veel muziek in het programmaboekje opgenomen. ,,Muziekvoorstellingen lopen heel erg goed in Uden”, verklaart Wouda die keus. ,,We zoeken wel een balans tussen het nieuwe en muziek uit zeg maar de memory lane.” In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld concerten van zangeres Melanie, The Osmond Brothers en The Analogues die de muziek van The Beatles akelig dicht benaderen. Maar ook de winnaars van The Voice (Dennis van Aarssen) en The Voice Senior (Jimi Bellmartin) komen met een grote show naar Uden. 

De lokale producties zoals die van  het ‘huistheater’ van Sofie van den Krommenacker, de Udense Top 2000 en het Koor Karakter worden aangevuld met enkele shows met een stevig Udens tintje. In twee gevallen - ‘Dit is... Uden’ en ‘Een heilige avond’- verleent burgemeester Henk Hellegers zijn medewerking.  De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen is gestart. 

Volledig scherm
Ook van de partij in Uden: Ellen ten Damme. © Foto: Danny Ellinger