Volledig scherm
© Koninklijke Luchtmacht

Meetnet rond vliegbasis Volkel begint met vijf microfoons

VOLKEL - Vijf van de geplande zestien microfoons van het permanente geluidsmeetnet rond vliegbasis Volkel worden vrijdag 10 mei officieel in gebruik genomen. 

Burgemeester Henk Hellegers zal die dag ook de website lanceren waarop voortaan het geluid van alle vliegbewegingen rond Volkel wordt geregistreerd. 

Het geluidsmeetnet rond Volkel kent een lange voorgeschiedenis. Die begon in 2013 in de Tweede Kamer met een initiatief van toenmalig Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink. In de zogeheten ‘motie-Eijsink’ werd een permanent geluidsmeetnet rond de vliegbases Leeuwarden en Volkel voorgesteld. De voorbereiding hiervan nam enkele jaren in beslag. 

Het meetnet is bedoeld om het huidige lawaai van de F-16's te registreren zodat er straks een goede vergelijking gemaakt kan worden als de F-35 - ook bekend als de JSF - het verouderde type vervangt. Eind dit jaar worden de eerste F-35's op Leeuwarden verwacht, in Volkel zal dat naar verwachting pas in 2021 zijn.     

Website 

In totaal worden er zestien microfoonlocaties in de regio Volkel geplaatst. Deze registreren het geluid van de vliegbewegingen op en rond de vliegbasis. Via een website is deze registratie door iedereen te raadplegen. De locaties zijn in overleg met de omwonenden van de vliegbasis Volkel gekozen.

Vliegbasis Volkel is na Leeuwarden het tweede militaire veld voor jachtvliegtuigen ter wereld waarbij een geluidsmeetnet wordt geïnstalleerd. In Leeuwarden is eind november 2018 het geluidmeetnet in gebruik genomen. De geluidsmeetnetten worden aangelegd door de firma Caspar BV, specialist op dit gebied.