Volledig scherm
© Thinkstock

Meierijstad en Bernheze presenteren nieuwe gemeentedichters aan vooravond het VerhAal

HEESWIJK-DINTHER - De gemeenten Bernheze en Meierijstad hebben vanaf zaterdagavond een (nieuwe) gemeentedichter. Op die avond worden zij om 20.00 uur gepresenteerd in Heeswijk-Dinther. Dat gebeurt op het hoofdpodium van het VerhAal, dicht bij de Kilsdonkse Molen. Het literair festival is een dag later met optredens van onder anderen Björn van der Doelen, Jules Deelder, Alex Roeka en tientallen lokale deelnemers.

Bernheze had al een gemeentedichter in de persoon van Hieke Stek. Voor haar zit het er nu op na een periode van tweeënhalf jaar. Meierijstad kende nog geen gemeentedichter. Voor beide ‘vacatures’ waren er diverse aanmeldingen. Een jury neemt het besluit wie de nieuwe gemeentedichters gaan worden. Elke sollicitant moest een gedicht maken over de Aa en een oud gedicht mee opsturen. Op basis daarvan wordt beslist. Zaterdagavond zijn beide dichters uiteraard van de partij en zullen zij al enkele gedichten voordragen aan het publiek. 

Zondagmorgen begint het festival pas echt. Een belangrijke rode draad deze editie is Laaggeletterdheid. “Wij verwachten niet dat we met een literair festival laaggeletterden trekken, maar we willen wel het thema op de kaart zetten”, zei Meike Boertjes eerder namens de samenwerkende partijen (Bernhezer Kunstkring, Kunstgroep de Compagnie en de bibliotheken van Veghel en Bernheze). “Zo zorgen we dat bezoekers die niet zo bekend zijn met dit thema, ermee in aanraking komen.”