Volledig scherm
© ED

Meierijstad gaat afvalcontainers ‘aankleden’ om te kijken of zakken ernaast zo minder worden

VEGHEL/SCHIJNDEL - De gemeente Meierijstad start na de zomervakantie een proef met aangeklede ondergrondse afvalcontainers. Het experiment wordt op drie plaatsen gehouden: parkeerplaats winkelcentrum de Bunders in Veghel, parkeerplaats centrum Molenwieken in Veghel en de Papaverstraat in Schijndel.

Meierijstad plaatst kunstgrasmatten met -bloemen en -buxushagen naast de containers. Daarnaast toont een pictogram op de bestrating dat afval ín de bak hoort. De gemeente kijkt of het zo lukt om de hoeveelheid afvalzakken naast een container terug te brengen. Dat rommelige straatbeeld levert een hoop ergernis op bij omwonenden, bovendien komt er ongedierte op af.

Goede en slechte ervaringen

,,Om een duurzaam Meierijstad te bereiken hebben we een brede aanpak zwerfafval, waar deze proef onderdeel van is”, zegt wethouder Van Rooijen. ,,In andere gemeenten hebben ze ook al goede ervaringen met deze methode. Groen, gras en bloemen associëren mensen met netjes, schoon en fris. Het maakt het voor mensen daardoor logischer om er niets naast te zetten. We vinden het een positieve aanpak om gedrag van inwoners te beïnvloeden en bijplaatsingen te ontmoedigen.”

De ‘goede ervaringen’ van andere gemeenten zijn nogal divers. In Den Bosch, in Oss en in Tilburg waren de perkjes geen succes. In Waalwijk weer wel.

De proef loopt tot het einde van dit jaar. Daarna wordt bekeken of de aanpak succesvol was en of het op meerdere locaties wordt toegepast.

  1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
    PREMIUM

    Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

    HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.