Volledig scherm
De gedecoreerden van Meierijstad met burgemeester Van Rooij. © Gemeente Meierijstad

Meierijstad maakt 17 inwoners blij met lintje

VEGHEL - Burgemeester Kees van Rooij riep deze vrijdag zeventien inwoners van Meierijstad het podium op in theater De Blauwe in Veghel. Zij ontvingen van hem allemaal een koninklijke onderscheiding. Vijftien van hen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau, en twee van hen - Toon Bekkers uit Sint-Oedenrode en Berry Dekkers uit Schijndel - werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast kreeg Hans Coolen, die heel actief is in Keldonk, een benoeming tot Lid in de Oranje Nassau uitgereikt in zijn woonplaats Son.

Berry Dekkers (1955) uit Schijndel mag zich na vrijdag Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Hij was en is vrijwilliger of bestuurslid bij onder meer de voormalige Heilige Paulusparochie, de Nederlandse Rolschaats Bond, Make-a-wish Nederland, reuma-beweeggroep De Meierij, de landelijke reumavereniging en Heemkundekring Schijndel. Dekkers is nog altijd actief, zo is hij nu bezig met het documenteren van alle Schijndelse sportverenigingen.

Toon Bekkers (1949) - De meeste mensen zullen deze gedecoreerde uit Nijnsel kennen vanwege zijn betrokkenheid bij Omroep Meierij en als oud-voorzitter van voetbalvereniging Rhode in Sint-Oedenrode. Echter is de vrijwillige staat van dienst van deze Nijnselnaar zo indrukwekkend, dat hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het dorpsblad De Dommelbode, maar ook jeu de boulesvereniging De Klutsers in Nijnsel hebben van zijn inzet gebruik gemaakt. Ook heeft hij enkele jaren enorm veel werk verzet bij Stichting TalentPlus. Bovendien richtte hij stichting De Zilvervloot op in Eindhoven.

Ingrid van de Laar-Verberne (1964) uit Schijndel is onderscheiden voor haar vrijwilligerswerk voor onder meer Scouting Burgemeester Herman Witte Groep in Eindhoven en de jaarlijkse sinterklaasviering, het fakkeldefilé en de dodenherdenking van Eindhoven.

Toon van de Meerakker (1946) uit Schijndel is vooral actief met vogels en bij het biljarten. Zo was hij van 1978 tot 2015 voorzitter van vogelvereniging Tro-Wi en verzorgde hij de vogels in de volière van verzorgingshuis Annahof in Wijbosch. Hij was verder onder meer bestuurslid bij biljartvereniging Nooit Volleerd en sinds 2013 van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO), afdeling Boschweg in Schijndel.

Piet van Oorschot (1927) uit Schijndel is al sinds 1979 vrijwilliger bij het Jan van Lee Mannenkoor. Ook is hij onder meer secretaris van de vereniging van Oud-Militairen (VOMS) en bezoekt hij zieke leden en nabestaanden. Sinds vier jaar is hij mantelzorger van zijn echtgenote.

Mari van der Steen (1958) uit Schijndel is bestuurslid en vrijwilliger bij de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Schijndel en muziekkapel ‘t Overschotje. Tevens is hij wijkhoofd en collectant bij KWF Kankerbestrijding en vrijwilliger bij het Schorsbosser Kabinet. Hij is de minister van Cultuur in dit carnavaleske kabinet.

Henk van Uden (1943) uit Schijndel is sinds 2009 penningmeester bij de KBO, afdeling Boschweg. Diezelfde functie heeft hij bij bridgeclub Sans Souci in Schijndel. Tevens is deze gedecoreerde voorzitter van de stichting sociaal cultureel centrum De Kajuit. In 1982 was hij mede-oprichter van de Tour Wieler Club Het Verzetje. Van 1993 tot 2002 was hij bestuurslid van het ateltiekbestuur van sportvereniging Fortuna ‘67.

Ed van Uden (1953) uit Veghel is sinds 1985 zeer actief voor Veghel in Hout, waar hij nu voorzitter van is. Het bouwdorp in Veghel is mede dankzij hem al jaren een succes. Tevens is hij vrijwilliger bij het Centraal Pieten Buro.

Riek Wuijtenburg-Verbruggen (1939) uit Veghel was onder meer meer bestuurslid van stichting De Bloemenwijk. Sinds 1998 is zij vrijwilliger bij het Rode Kruis. Zij breit al jaren voor het Rode Kruis, haar creaties worden verkocht voor deze organisatie. Tevens is ze vrijwilliger bij zorgcentrum Joachim & Anna.

Frits Sanders (1948) uit Veghel heeft een hele rits vrijwilligerstaken op zijn naam staan. Een kleine greep daaruit: vrijwilliger bij toneelvereniging Naat Piek en buurtvereniging Hypotheekboys, het Sint-Barbaragilde, de werkgroep Dodenherdenking, het Pieter Brueghelhuis en hij is lid van de werkgroep dementievriendelijk Veghel. En dan was hij ook nog actief voor Alzheimer Nederland, wijkraad De Leest en basisschool De Ark.

Hanny van Heesch-Versantvoort (1952) - Dit nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau heeft blijkens haar inzet een groot hart. Zo is ze al tientallen jaren mantelzorger voor haar familie. Ze collecteert al vanaf 1973 voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapte. Ook is ze al vanaf 1991 actief als vrijwilliger bij de Parochie Heilige Oda in haar dorp Olland. Ze is lector en was actief in de werkgroep die de kinder- en gezinsvieringen voorbereidde. Nu is ze eveneens het gezicht van het Sint-Jorisgilde in Sint-Oedenrode. Ze is gastvrouw, regelt de drankjes en poetst het gildehuis.

Henriëtte Jansen-Van Grinsven (1947) - De Nederlandse taal is de rode draad in de indrukwekkende lijst van verdiensten van deze Rooise dame. Bij Vluchtelingenwerk stond dit nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan de wieg van het project MENS, dat staat voor Met Elkaar Nederlands Spreken. Ook begeleidde ze leerlingen van basisschool Eerschot die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersten. Voor kinderen maakte ze zich ook verdienstelijk voor het project Spel aan Huis, om spelontwikkeling van kinderen te stimuleren. Nu leest ze voor aan kinderen bij de VoorleesExpress.

Mario Korsten (1955) - Deze vrijwilliger mag zich voortaan ook - met recht - Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Al vele tientallen jaren zet hij zich in voor de Rooise zaalvoetbalcompetitie. Hij zet onder andere de competitie op en beheert de website. Bij voetbalclub Rhode is hij ook actief geweest, onder andere als jeugdvoorzitter en penningmeester. Golfclub De Schoot kan nu rekenen op zijn inzet, hij is daar ook penningmeester en lid van verschillende commissies. Vanaf 2014 zet deze Rooienaar zich ook in om de Rooise Kwis mede te organiseren.

Rien van der Loo (1938) - De lijst van organisaties waar dit Lid in de Orde van Oranje-Nassau zich voor inzet maakt indruk. De voetbalclub in Nijnsel, tennisvereniging De Kienehoef en jeu de boulesvereniging De Klutsers maakten allemaal gebruik van de inzet van deze Nijnselse duizendpoot. Maar het is niet alleen sport, waar Van der Loo zich mee heeft bezig gehouden. Ook was hij jarenlang vrijwilliger bij de VVV in Sint-Oedenrode, en kent carnavalsstichting Papgat deze vrijwilliger ook goed en ging hij langs de deuren als collectant voor KWF Kankerbestrijding.

Het zaalvoetbal in Veghel vaart wel bij de inzet van Mari van Asseldonk (1946) en daarom werd deze Veghelaar onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Asseldonk is sinds 1978 vrijwilliger bij Zaalvoetbalvereniging Veghel. Hij coacht en begeleidt wedstrijden, is hij betrokken bij sponsoring en was hij acht jaar lang bestuurslid. Hij is 22 jaar zeer actief geweest met de organisatie van het jaarlijkse kersttoernooi voor de basisschooljeugd van Veghel. Daarnaast was hij tien jaar lang secretaris van buurtvereniging De Koolenkampen, dertien jaar lang vrijwilliger bij Badmintonclub BC’67 en is al vanaf 2005 vrijwilliger in de technische dienst bij de Lambertuskerk in Veghel.

De Kangoeroeklup, wie als kind bij KVS’17 ging korfballen heeft er vast wel eens van gehoord. Het was een idee van Thea Bijsterbosch – Verhagen (1957) uit Schijndel om jonge kinderen kennis te laten maken met de vereniging en de sport. Bijsterbosch is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar vrijwilligerswerk voor de korfbalvereniging. Vanaf 1985 is ze actief als vrijwilliger en bestuurslid. Als secretaris is ze verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat en bedacht ze activiteiten om extra inkomsten voor de club te genereren. Ze was verantwoordelijk voor het kledingbeheer en nu nog steeds is zij (jeugd)trainer, coach en scheidsrechter.

Piet van Boxmeer (1934) uit Veghel is nog altijd 15 tot 20 uur per week als vrijwilliger actief bij Huize Joachim & Anna. Dat doet hij al sinds 2004. Zo is hij actief rondom de ontspanningsgroep en helpt hij bij het uitserveren van maaltijden. Ook is hij actief bij de versiering van het huis (afhankelijk van de seizoenen) en zorgt hij er voor dat de tuin er tiptop bijligt. Van Boxmeer is zes jaar lang mantelzorger geweest voor een echtpaar. Hij is voor dit alles onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

  1. Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    Wachten om als eerste te mogen schaatsen bij Uden on Ice

    UDEN - Op het moment dat binnen in een volle zaal de officiële opening werd verricht, mochten de schaatsers al ruim een half uur het ijs op. En daar stonden ze voor in de rij. Onder die wachtenden waren ook Anouk van der Ven (20) en Dion van der A (18). ,,We maken er elk jaar een sport van om als eerste te zijn, en dat is dit keer weer gelukt’', zeggen de twee lachend wanneer ze net hun eerste rondjes hebben gereden. ,,Nu is het ijs nog hard, waardoor je lekker snel gaan.’'