Volledig scherm
Een agrarier stopt een aanvraagkaart voor een gesprek in, na de bijeenkomst in Veghel. © Maarten van den Hurk / BD

Meierijstad reikt boeren de hand

VEGHEL - De gemeente Meierijstad zet extra ambtenaren in om veehouders vooruit te helpen. Maar kom dan wel met plannen, roept de wethouder richting boeren.

Het wantrouwen was bijna voelbaar maandagavond in Veghel, waar tweehonderd boeren luisterden naar de wethouder van Meierijstad. Die vertelde dat de gemeente de boeren wil helpen bij de ingewikkelde keuzes waar voor staan. 

‘Hoe dan?’ klonk het uit de zaal. Veehouders voegden er aan toe dat de overheid hen vooral opzadelt met onmogelijke eisen en een steeds veranderend speelveld. ‘Wat kan de gemeente dan voor ons doen?’

Wethouder Eric van den Bogaard rechtte zijn rug. ,,Jullie frustraties kan ik me goed voorstellen", sprak hij. Om vervolgens aan te geven dat Meierijstad de landelijke en provinciale regels niet bedacht heeft en niet veranderen kan. Wél kan de gemeente de agrariërs helpen om keuzes te maken, rekening houdend met alle regels. En ervoor zorgen dat vergunningaanvragen vlot behandeld worden.  

Stallen duurzamer maken

Meierijstad gaat (als de raad donderdag instemt) 330.000 euro steken in een ondersteuningsnetwerk. Juist nu, omdat boeren vóór 1 januari moeten inspelen op strengere milieu-eisen van de provincie. Ze moeten of hun stal duurzamer maken, of een andere weg kiezen wat ook stoppen kan zijn.

Meierijstad biedt boeren een keukentafelgesprek met een extern deskundige aan. En de gemeente neemt extra ambtenaren aan om vergunningaanvragen vlot te kunnen toetsen.

Klaar om gas te geven?

Maar dan moeten die plannen wel komen, stelde Van den Bogaard. Hij refereerde aan de kritiek onlangs van de Veghelse ZLTO-voorman Gerard van Zutphen dat ‘Meierijstad eens wat meer gas moet geven'. De wethouder: ,,De gemeente is er klaar voor. Maar zijn jullie agrariërs er klaar voor, om gas te geven?’’