Volledig scherm
Stationsstraat 31 Veghel

Meierijstad steekt stokje voor sloop van karakteristiek pand Veghel

VEGHEL - Meierijstad voelt weinig voor de sloop van het karakteristiek pand Stationsstraat 31 in Veghel, in ruil voor vijf appartementen. De gemeente kan zich wel vinden in een splitsing van het pand in meerdere zogeheten wooneenheden.

Volgens de eigenaar, die het klassieke herenhuis uit 1904 voor 1.175.000 euro te koop heeft staan, acht de makelaar de kans op verkoop zeer gering. Vandaar dat hij bij de gemeente een verzoek indiende om het pand te mogen slopen en daarvoor in de plaats vijf appartementen te bouwen. 

Stokje voor steken

Dankzij het geldende bestemmingsplan ‘BP Koolenkampen-Iepenlaan’ kan de gemeente daar een stokje voor steken en blijft het pand behouden voor Veghel. Het herenhuis heeft daarin de bestemming ‘cultuurhistorisch waardevol bouwwerk’ en de aanduiding 'vrijstaande woningen’. Binnen de dubbelbestemming ‘cultuurhistorisch waardevol bouwwerk’ is sloop van het pand expliciet uitgesloten. Dit is bedoeld om ‘beeldbepalende cultuurhistorische waardevolle objecten’ voor toekomstige generaties te behouden, zo laat de gemeente weten.

Inpandige zwembad 

Meerdere woningen op adres Stationsstraat 31 zou volgens het bestemmingsplan ook niet mogen. De gemeente wil  echter wél meewerken aan het splitsen van het pand in meerdere wooneenheden. Wie straks een van deze delen huurt of koopt, kan dan waarschijnlijk gebruik maken van de gemeenschappelijke tuin én het inpandige zwembad. Als de eigenaar, of een toekomstige koper, het pand splitst, dan moeten de cultuurhistorische kenmerken en waarden van het pand wel behouden blijven, zo laat de gemeente weten.