Volledig scherm
© Shutterstock

Meierijstad steekt vijftig miljoen euro in slechte wegen en fietspaden

VEGHEL/SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - De gemeente Meierijstad steekt de komende vijf jaar vijftig miljoen euro in het opknappen en vervangen van slechte wegen en (fiets)paden. Dit omdat er sprake is van achterstallig onderhoud. De slechtste wegen komen het eerst aan bod. Het gaat om in totaal 550.000 vierkante meter verharding. 

De gemeente is er verantwoordelijk voor dat de verhardingen in de gemeente veilig en bruikbaar zijn. De voormalige fusiegemeenten van Meierijstad hadden elk hun eigen manier voor beheer en onderhoud van die bestratingen. Omdat er mede daardoor kwaliteitsverschillen zijn, heeft de gemeente alle verhardingen in kaart  gebracht. Bij die inventarisatie bleek dat tien procent van alle bestrating niet voldoet aan de criteria voor veilig weggebruik. Ingrijpen is dus noodzakelijk. 

Aanzienlijk deel

Komende vijf jaar wordt jaarlijks voor vijf miljoen euro bestrating vervangen en voor nog eens vijf miljoen euro onderhoud uitgevoerd aan wegen, zo is het voorstel. In de gemeenteraad van 27 februari neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Daarna wordt bekend welke wegen in 2019 aangepakt worden. Wethouder Harry van Rooijen (infrastructuur & duurzaamheid): ,,Tien procent is echt een aanzienlijk deel. Als we dit allemaal tegelijk zouden doen, dan wordt Meierijstad één grote bouwput. Daarom voeren we het gespreid over vijf jaar uit. De slechtste wegen komen het eerst aan bod.”

Van de 550.000 vierkante meter bestrating die niet aan de eisen voldoet, is zestig procent er zo slecht aan toe dat vervanging nodig is. Bij de overige veertig procent is reparatie en herstel voorlopig afdoende.