Met René Froger aan de lopende band voor de Voedselbank

VideoVEGHEL - Ga er maar aanstaan, 35.000 kerstpakketten inpakken in een week of twee. De 1250 medewerkers van Mars in Veghel dragen vrijwillig een steentje bij voor de Voedselbank, net als de medewerkers van Unilever in Rotterdam. En met René Froger aan de lopende band is het nóg leuker. 

Vorig jaar vulde Mars in Veghel 5500 voedselpakketten voor mensen die aangewezen zijn op de Voedselbank in in Brabant en Zeeland. Die actie was zo succesvol,  dat het bedrijf dit jaar besloten heeft om het samen met Unilever opnieuw op te pakken, maar dan voor álle gezinnen in Nederland die naar de Voedselbank gaan. En dat zijn er 35.000. ,,Daar schrik je van, hè", zegt René Froger, als hij tussen het inpakken door even tijd maakt om wat over zijn werk voor de Voedselbank te vertellen. ,,Het is de enige bank waar je niet naar toe wilt. Toen Natasja en ik met ons gezin meededen het televisieprogramma ‘Effe geen cent te makken’ hebben we ervaren hoe moeilijk het is om echt met bijna niks rond te komen. Dat er zoveel mensen zijn die hulp nodig hebben, dat gaat me aan het hart.” 

Quote

Als je niets te besteden hebt, is een Mars heel bijzonder om te krijgen

René Froger , Ambassadeur Voedselbank

Sinds 2012 is Froger ambassadeur van Voedselbanken Nederland. En in die hoedanigheid kwam hij dinsdagmorgen meehelpen met het inpakken van de rijst, sauzen, boter en snoepjes bij het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Veghel, waar Mars zijn producten opslaat. ,,Als je niets te besteden hebt, is  een Mars of chocoladereep heel bijzonder.” Een dj zet de muziek aan. ,,Een eigen huis", zingt Froger, en de rest zingt uit volle borst mee. Ook burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad en directeur Jack Tabbers, directeur van Mars Nederland, die voor dit persmoment aan de band zijn gaan staan swingen mee.

Vooral lang houdbaar 

De 35.000 pakketten vullen uiteindelijk de monden van 135.000 mensen. In de pakketten zit vooral lang houdbaar voedsel, want daar is grote behoefte aan. ,,Mensen die geen geld hebben om eten te kopen, zijn vaak alleen maar bezig met wat ze die avond kunnen eten. Daardoor komen ze niet toe aan het aanpakken van hun problemen. Wij willen ze dat stukje ruimte wel geven, en we maken een weg vrij naar hulpverlening ", zegt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland. Volgens haar zijn mensen vaak na een jaar voedselhulp weer in staat om zelf eten te kopen. ,,Er rust nog altijd een taboe op. Maar niemand hoeft zich te schamen. Als je hulp nodig hebt, moet je gewoon komen", geeft René Froger nog even mee. 

Volledig scherm
René Froger en burgemeester Kees van Rooij helpen mee met het inpakken van voedselpakketten in de loods van Kuehne + Nagel in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft